Zrod luxusnej značky Lamborghini: Začalo to traktormi

Ak by ste sa začali „hrabať“ v histórii talianskej automobilky Lamborghini, prišli by ste na veľmi zaujímavé veci. Neverili by ste, že spoločnosť známa svojimi luxusnými športiakmi, sa pôvodne venovala poľnohospodárskej technike.

Poďme ale od začiatku. Za všetkým stojí muž Ferruccio Lamborghini, Talian, ktorého už od mala fascinovali motory.

Po vojne si Ferruccio uvedomil, že v poľnohospodárskej oblasti, v ktorej žil, je až zúfalo málo traktorov. Začal ich preto zostrojovať z povojnových vozidiel, až vybudoval vlastný motor a firmu Lamborghini Trattoria.

Jeho biznis s poľnohospodárskymi strojmi zaznamenal úspech, keďže s rastúcou talianskou ekonomikou začal rásť aj dopyt po traktoroch.

Lamborghini_tractor

Časom sa Ferruccio začal pohrávať s myšlienkou zostrojenia mimoriadne rýchleho automobilu. Sám bol vlastníkom značiek ako Maserati či Ferrari, no nebol veľmi nadšený ich motormi.

Dokonca sa sťažoval aj samotnému Enzovi Ferrarimu, no ten Ferruccioa odbil slovami: „Jazdite si na traktoroch, mňa nechajte vyvíjať športové vozidlá. Možno dokážete riadiť traktor, ale nikdy nedokážete jazdiť na Ferrari.“

Tieto slová Lamborghiniho vyburcovali k vytvoreniu vlastného vysokorýchlostného športiaku s 12-valcovým motorom. Vznikla spoločnosť Automobilli Lamborghini, dnes známa ako Lamborghini.

Prvým sériovým automobilom novej firmy bol model 350GT, ktorý sa verejnosti ukázal na autosalóne v Turíne v roku 1963. Automobil slávil úspech a príchodom ďalších modelov ako 350GTS či 400GT sa z Lamborghini stala svetoznáma značka.

A možno, ak by sa Enzo Ferrari správal milšie, Ferruccio Lamborghini by naďalej zostal pri traktoroch. Našťastie sa ale rozhodol pre oblasť super-rýchlych automobilov a so svojimi luxusnými športiakmi spravil dieru do sveta.

lamborghini

Komentáre