7 lekcií Warrena Buffetta, ktoré vám pomôžu uspieť v biznise

Miliardár W. Buffett
Miliardár W. Buffett (Foto: businessinsider.com)

V súčasnosti sa majetok investora Warrena Buffetta ohodnocuje na 83 milárd dolárov, za čo mu v rebríčku najbohatších ľudí sveta patrí krásne tretie miesto.

Ak ste sa s týmto menom ešte nestretli, tu je rýchle predstavenie – W. Buffett je žijúca investorská legenda, hlava amerického investičného holdingu Berkshire Hathaway, ktorý stojí za mnohými úspešnými firmami.

Počas rokov sa Buffett s verejnosťou podelil o viacero rád a lekcií, z ktorých cítiť bohaté skúsenosti. Prinášame vám niekoľko z nich:

1. Robte to, čo máte radi

Ako tento svetoznámy investor tvrdí, ak človek robí to, čo miluje, úspech sa čoskoro dostaví. Robte to, čo milujete, a už nikdy viac nebudete pracovať, uvádza Buffett.

2. Vždy si urobte jasno v dohodách

Buffett udáva príklad z detstva: Buffettov dedko jeho a jeho kamaráta najal, aby po fujavici odhrabali zapadnutý obchod s potravinami. Chlapci sa 5 hodín nadreli s lopatami, no ako odmenu dostali po 90 centov.

„Aj keď sú to príbuzní, vždy si vopred vyšpecifikujte dohodu..vrátane finančných odmien,“ hovorí Buffett.

3. Obmedzte pôžičky

Život založený na úveroch a kreditných kartách z vás neurobí boháča, hovorí Buffett.

Aj keď začínal podnikať, nikdy si veľa nepožičiaval. „Sľúbil som, že Berkshire (Buffettova spoločnosť) bude mať vždy k dispozícii dostatočnú hotovosť. Nikdy sme sa nechceli spoliehať na láskavosť cudzích ľudí,“ hovorí investor.

4. Rozhodnite sa sami, nie na základe druhých

Svoje rozhodnutie, úspech či šťastie nezakladajte na tom, čo hovoria iní. Rozhodnite sa sami, podľa vlastných noriem, tvrdí miliardár.

Warren Buffett

5. Reinvestujte zisky

Už na strednej škole si mladý Warren s kamarátom obstarali hrací automat, ktorý umiestnili v jednom z miestnych holičstiev.

Namiesto toho, aby prvé zárobky rozflákali, z dosiahnutého zisku kúpili viac strojov, až kým nemali osem automatov v rôznych obchodoch.

6.  Buďte dôslední a trpezliví

Buffett tvrdí, že bez ohľadu na to, aký veľký talent máte a aké veľké úsilie do niečoho vložíte, určité veci jednoducho potrebujú čas. Nebuďte posadnutí rýchlymi výsledkami a okamžitým uspokojením. Úspech nepríde z noci na noc, zdôrazňuje investor.

7. Držte kontrolu nad nákladmi

Warren Buffett je známy svojou skromnosťou a rád povzbudzuje ostatných, aby ho v tomto smere nasledovali. Ako tvrdí, ak sa človek vyhne plytvaniu, zvyšné peniaze môže nechať pracovať pre neho a investovať ich do budúcna. Dodnes Buffett žije v dome, ktorý ako 28-ročný kúpil za 31,500 dolárov.

Komentáre