Ako 15-ročný opustil školu a začal pracovať v továrni. Dnes patrí medzi najbohatších ľudí sveta

Príbeh ázijského miliardára Li Ka-shinga je viac než inšpirujúci. Aj napriek tomu, že sa s ním život vôbec nemaznal, dokázal sa vypracovať na jedného z najbohatších ľudí na svete.

Keď mal 12 rokov, jeho rodina utiekla z južnej Číny do Hongkongu. O tri roky neskôr mu zomrel otec a mladý Li Ka-shing bol nútený odísť zo školy, aby mohol pracovať a pomôcť svojej rodine.

mlady-li-ka-shing
Mladý Li Ka-shing

Počas štyroch rokov okupácie Hongkongu Japonskom posielal svojej matke 90% platu. Okrem iného začal predávať hodinky v obchode svojho strýka a zakrátko sa stal populárnym pre jeho predajné zručnosti.

V roku 1950, keď mal 22 rokov, si od blízkej rodiny požičal peniaze, aby otvoril svoju prvú továreň Cheung Kong Industries, ktorá vyrábala plastové kvetiny. Li Ka-shing predpokladal, že odvetvie s plastom bude prekvitať, v čom sa veru nemýlil.

tovaren-li-ka-shing
História Hongkong

Za pár rokov sa spoločnosť stala popredným dodávateľom plastových kvetov v Ázii. V roku 1969 sa dokonca dohodol so spoločnosťou Hasbro a začal do USA exportovať plastové bábiky G.I. Joe.

Jeho výstup nahor však ešte len začínal.

V roku 1971 založil developerskú spoločnosť Cheung Kong, ktorá v roku 1972 vstúpila na burzu. O sedem rokov neskôr prevzal spoločnosť Hutchison Whampoa a zaradil sa medzi významných realitných magnátov.

Li Ka-Shing v roku 1975. Foto: South China Morning Post

Jeho miliardové impérium dnes ovláda viacero odvetví, či už sú to telekomunikácie, infraštruktúra, maloobchod, energetika alebo investovanie do nehnuteľností. Dokonca bol jedným z prvých investorov v spoločnosti Facebook, keď do tejto sociálnej siete v roku 2007 investoval 60 miliónov dolárov a o 2 roky neskôr pridal ďalších 60 mil. USD.

Aj napriek tomu, že odišiel zo školy vo veľmi mladom veku, vždy bol neúnavným čitateľom. Veľa sa toho naučil úplne sám. Dokonca si vo firme prvý rok viedol účtovníctvo, ktoré si naštudoval z učebníc.

Za kľúčové veci v biznise považuje získavanie znalostí a lojalitu. „Kedykoľvek niekomu poviem „áno,“ v tom momente je to pre mňa zmluva,“ uviedol v roku 2006 v rozhovore pre magazín Forbes.

Je známe, že v roku 1956 odmietol lukratívnu ponuku, ktorá by mu na predaji priniesla extra zisk 30%, a to z toho dôvodu, že predtým uzavrel ústnu dohodu s iným kupujúcim.

li-ka-shing

„Najväčším pôžitkom je pre mňa tvrdá práca a dosahovanie väčšieho zisku,“ uviedol v roku 2010 pre magazín Forbes. Aj napriek miliardovému imaniu sa netají svojou skromnosťou, čo dokazujú aj hodinky na jeho ruke, ktoré stáli iba 30 libier.

S majetkom v hodnote 35,4 miliardy dolárov je dnes Li Ka-shing 35. najbohatším človekom na svete a druhým najbohatším mužom v Hongkongu.

V marci 2018, pár týždňov pred svojimi 90. narodeninami, sa Li odobral na odpočinok a opraty konglomerátu, ktorý zamestnáva viac ako 300-tisíc ľudí, prevzal jeho starší syn.

Komentáre