Miliardár Richard Branson hovorí, ako premeniť nápad na realitu

Richard Branson (Flickr)

Podnikateľ a miliardár Richard Branson je bezpochyby jedným z najsledovanejších a najúspešnejších biznismenov súčasnosti. Tento britský podnikavec vybudoval úplne od nuly svetoznámu značku Virgin, ktorá dnes zastrešuje cez 400 firiem.

V rozhovore pre magazín “Foundr” Branson prezradil, ako spraviť z nápadu skutočnosť.

„Som veľkým zástancom toho, že na vytvorenie skutočne úspešného podnikania treba vášeň a energiu. Mnoho nových podnikov na to zabúda a potom je prevádzka takéhoto biznisu trpkým zážitkom,“ uviedol Branson.

Ako tvrdí, on a jeho tím sa pri premene nápadu na skutočnosť najprv oboznámia s trhom cez rôzne kanály, vrátane sociálnych médií. Následne pracujú na tom, aby sa produkt alebo služba odlíšila, vynikla a v porovnaní s existujúcimi produktmi zlepšila život ľudí.

„Naša značka odzrkadľuje to, čo zákazník chce a vždy poskytuje vysoký štandard produktov a služieb,“ uviedol Branson.

Značku Virgin definuje týmito pojmami: kvalita, hodnota za peniaze, inovácie, konkurenčná výzva a zábava.

Podnikateľom v začiatkoch radí, aby čelili výzvam.

„Čelil som mnohým výzvam. Každý podnikateľ im čelí. Môžete čeliť nutkaniu vzdať to, prípadne negativite ostatných, ktorí vám budú chcieť znemožniť naplnenie sna. Je však dôležité týmto výzvam čeliť,“  tvrdí miliardár.

Richard Branson je jasným dôkazom toho, že keď má človek vášeň, nasleduje svoj sen a nevzdáva to, úspech sa skôr či neskôr dostaví.

Keď mal 16 rokov, predčasne opustil školu a pustil sa do podnikania. Jeho prvým projektom bol časopis Student, o pár rokov neskôr založil zásielkový obchod s gramofónovými platňami. Tento podnik neskôr pretransformoval na nahrávacie štúdio a hudobné vydavateľstvo Virgin Records. V roku 1992 ho predal za 500 miliónov libier.

Jeho podnikateľské impérium rozširoval o ďalšie firmy, samozrejme, nie všetky sa ujali a prišli aj neúspechy.

Dnes jeho značka zasahuje do množstva podnikateľských oblastí. Okrem dopravných firiem je to aj telekomunikačná spoločnosť Virgin Mobile, finančná spoločnosť Virgin Money či cestovná agentúra Virgin Vacations.

Komentáre