Niekoľko dôležitých lekcií, ktoré som sa naučil od majiteľa desiatich spoločností

Bol spisovateľ a senior auditor ISO 9000. Muž, ktorý musí zostať v anonymite, začal rozprávať svoj príbeh.

ISO 9000 sú normy manažérstva kvality Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu. Používa ich obrovské množstvo značiek a uľahčujú medzinárodné podnikanie. Tento muž aplikoval princípy noriem na systém riadenia kvality využívajúc ich v  desiatich samostatných podnikoch, ktoré úspešne pôsobia dodnes na trhu.

Prevádzkuje viacero biznisov – skateboardový a BMX obchod, sieť záložní, poradenskú prax, hudobné nástroje, internetový obchod, vývoj a správu nehnuteľnosti, zbrojný podnik, on-line obchod, …

Mohli by sme si myslieť, že všetok svoj čas trávi  venujúc sa svojmu biznisu. To nie je pravda. Trávi svoj čas plavbou okolo sveta s manželkou a deťmi v jednej z jeho plachetníc.

Pár rád o živote a podnikaní, ktoré ponúkol:

Rôznorodé príjmy

Ak sa pozrieme len na jeden z jeho podnikov, nie je to byť nič pôsobivé. Stačí to na jednoduché, slušné bývanie pre malú rodiny, no nie na niečo viac.  Proste neatraktívna i keď stabilná, malá prevádzka. Sama o sebe je obyčajná. Poskytovanie  kvalitných riešení znovu a znovu. Takže, jednoducho to chce viac. Ale vynásobme si to desiatimi a máme výnosný biznis a diverzifikované multi-miliónové portfólio.

Vyhýbajte sa partnerom     

Ak to dokážete sami, nechoďte do partnerského podnikania s nikým. Čím viac partnerov máte, tým na viac kúskov treba deliť koláč. Čím viac partnerov máte, tým budete musieť viac bojovať o váš názor. Čím viac partnerov máte, tým viac času bude trvať vykonať čokoľvek. Spoločné podnikanie sa preceňuje. Naučte sa zručnostiam sami a potom si najímajte správnych ľudí.

Študujte trh

Pravdepodobne sa (zatiaľ) nechystáte podnikať v San Franciscu, Paríži či New Yorku. Takže sme na malom trhu. Menšie trhy sú väčšinou dva až tri roky za väčšími trhmi, to čo sa predáva vo veľkých mestách sa nebude súčasne predávať v menších. Ale za tie dva, tri roky sa to bude predávať ako bežný tovar. Objavte, čo to je a buďte prvý, kto si otvorí obchod na malom trhu.

Buďte veľmi, veľmi opatrný v tom, koho si najímate

Zamestnanci tohto podnikateľa sú schopní prispôsobiť sa rôznym funkciám v podnikaní. Každý z nich je multikvalifikovaný.  Dievča za pultom robí social media marketing pomedzi vybavovania zákazníkov. Každý manažér má bankovú kartu. Každý manažér je trénovaný v princípoch ISO 9000, je im daná plná kontrola nad ich obchodom. Vďaka stimulačnému plánu majiteľ spoločností vie, že ak sa firme darí dobre, manažéri pracujú dobre. Pokiaľ chcú objednať top produkty a predávať ich v obchode, majú dosť na účte na nákup potrebných zásob.

Treba hľadať nezávislých a zodpovedných ľudí, ktorí prevezmú úplne spravovanie firmy. To umožňuje úspešnému podnikateľovi cestovať ako chce, pretože vie, že jeho zamestnanci tvrdo pracujú pre seba.

No, a často mávajú party. Je to také neoficiálne zdieľanie myšlienok o marketingových taktikách v jednej oblasti podnikania, ktoré môžu fungovať aj v inom. Plus výkonnostné ocenenia a jednoducho spoločná zábava.

Ako to robiť

Je to veľmi jednoduché: ponúkajte zákazníkom služby s pridanou hodnotou a kvalitné produkty. Ak chcete byť úspešný podnikateľ, neznamená to, že meníte svet. Snažíte sa niečo predať. Pokiaľ ide o produkt, uistite sa, že je kvalitný a potom ho predajte za primeranú cenu. Pokiaľ sa jedna o službu, uistite sa, že pridanou hodnotou je, že ste veľmi dobrý, máte znalosti vo svojom odbore a vaša služba je jedinečná aspoň na vašom trhu.

Tak snáď  sa raz aj vy budete plaviť s rodinou na jednej zo svojich plachetníc, zatiaľ čo vašich desať firiem bude bežať a zarábať vám peniaze.

Publikoval Dave Schools na medium.com

Komentáre