8 spôsobov, ako si úspešní ľudia plánujú svoj čas

Tí najúspešnejší ľudia nesedia a nečakajú na výsledky, pretože dobre vedia, že úspech nie je žiadna náhoda. Je to priamy výsledok pripravovania, plánovania a zlúčenia ich času s dôležitými cieľmi v živote.

Predstavujeme vám 8 vecí, ktorými sa úspešní ľudia riadia v oblasti plánovania času:

1. Šetria čas na dôležitejšie veci

Bývalý prezident USA Barack Obama je známy tým, že nosí len modré alebo sivé obleky. Zuckerbergovou „uniformou“ je šedé triko a rifle. Steve Jobs nosil modré džínsy a čierny rolák takmer každý deň. Úspešní ľudia sa snažia zjednodušiť svoj šatník. Minimalizujú množstvo obyčajných rozhodnutí a automatizujú ich, pretože tým dosahujú úsporu času. Len niekoľko rozhodnutí naozaj stojí za to. Títo ľudia si uvedomili, že každé rozhodnutie nemusí byť optimálne alebo perfektné.

Nepremýšľajú nad tým, či ísť do posilňovne. Nepremýšľajú nad tým, čo si dajú na raňajky. Cvičia každý deň v rovnakom čase. Majú každý deň rovnaké raňajky. Využívajú svoje sily a schopnosti a vyporiadavajú sa s rozhodnutiami rýchlejšie.

2. Majú svoju rannú rutinu

Svoj deň začínajú rannou rutinou, napr.: meditácia, čítanie správ, cvičenie, vizualizácia úspešného dňa či výživné raňajky.

Svetoznámy motivačný rečník Anthony Robbins si každé ráno dáva studenú sprchu, aby sa prebral a naštartoval svoje telo. Taktiež sa venuje dychovým cvičeniam a počas svojho rána sa snaží zo seba vypudiť strach a úzkosť.

tonny-robbins
Anthony Robbins

Presný vzorec, ako si vytvoriť tú najlepšiu rannú rutinu neexistuje. Vysoko úspešní ľudia radi experimentujú s rôznymi činnosťami, kým nenájdu takú rutinu, ktorá vyhovuje ich životnému štýlu. Zároveň ju optimalizujú dovtedy, až kým nepovažujú svoj deň za úspešný.

3. Nechýba ani večerná rutina

,,Príprava je kľúčom k úspechu.“ – Alexander Graham Bell

Efektívni ľudia nečakajú do ranných hodín, aby sa pripravili úspešný deň. Začínajú už v noci pred tým. Odpoja sa od technologických zariadení, čítajú, meditujú a hlavne premýšľajú, ako bude vyzerať ich nasledujúci deň. Výsledok? Zobúdzajú sa oddýchnutí a nie sú pod stresom, pretože si vytvorili plán pre úspešných 24 hodín, ktorý si vytvorili už v noci predtým.

4. Dôkladne plánujú

Dajte mi šesť hodín na to aby som zrúbal strom a ja budem prvú hodinu brúsiť sekeru.“ – Araham Lincoln

Jeden z hlavných rozdielov medzi vysoko úspešnými ľuďmi a tými priemernými je strategické plánovanie. Úspešní ľudia trávia oveľa viac času premýšľaním nad ich cieľmi. Vo svojej mysli sa pravidelne oddialia a pozrú sa na svoj život z obrovskej vzdialenosti. To im umožňuje robiť kľúčové rozhodnutia zámerne, metodicky a strategicky.

Priemerní ľudia robia takéto rozhodnutia v reaktívnom režime, zatiaľ čo oni sú v oddychovom móde. Úspešní ľudia plánujú dôkladne a zásadne neplánujú vtedy, keď sa na to necítia.

5. Zavedený plánovací systém

V čase, keď bol Bill Gates riaditeľom v spoločnosti Microsoft, 2x ročne trávil týždeň niekde na samote. Mal vyhradený čas iba pre seba samého a návštevníkov odmietal. Počas tohto času veľa čítal a vymýšľal nové technologické nápady. Priestor a čas, ktorý počas toho týždňa získal, mu umožňoval popremýšľať nad všetkými projektmi v Microsofte.

Čo sa nenaplánuje, to sa neurobí. Úspešní ľudia pravidelne plánujú, aby prehodnotili svoje priority, ciele a aby zároveň prišli na spôsoby, ako ich dosiahnuť.

6. Stanovenie priorít

Úspešní ľudia pochopili, že ak si niektoré projekty nevytýčia ako priority, budú spomalení a možno až celkom zastavení okolnosťami a ostatnými ľuďmi. Neustále prehodnocujú svoje priority a menia ich podľa toho, ako sa menia okolnosti.

Na základe jasných priorít vedia rýchlo vyhodnotiť, či niečo zapadá do ich plánov. Vypestovali si návyk odmietať požiadavky, ktoré nie sú v súlade s ich hlavnými cieľmi. Naučili sa hovoriť „NIE“ nemenným a zároveň pôvabným spôsobom.

7. Zameriavajú sa na dôležité veci

„Veľa z nás trávi čas nad tým, čo je naliehavé a nie nad tým, čo je dôležité.“  Stephen R. Covey

Stephen Covey vo svojej knihe „7 návykov skutočne efektívnych ľudí“  vytyčuje kvadrant nasledujúcich kategórií:

  • naliehavé a dôležité
  • nenaliehavé a dôležité
  • naliehavé a nedôležité
  • nenaliehavé a nedôležité

Kvadrant, v ktorom trávite najviac času, určuje vaše životné smerovanie. Väčšina ľudí žije práve v naliehavých kvadrantoch. Na druhej strane, vysoko úspešní ľudia sa zameriavajú na aktivity, ktoré sú dôležité no nie naliehavé. Tieto aktivity síce neprinášajú okamžité výsledky, avšak produkujú dlhodobé výsledky.

8. Dôležité projekty ako prvé

Silná vôľa je obmedzený zdroj. Keď v priebehu dňa pracujeme na rôznych projektoch, naša sila vôle sa takpovediac vybíja. Úspešní ľudia ju využívajú ešte doobeda, keďže na dôležitých projektoch pracujú na začiatku dňa, k čomu im dopomáha aj svieža a jasná myseľ.

Ďalšou výhodou je, že ráno ich nerozptyľuje takmer nič. Vďaka práci v skorých ranných hodinách majú náskok pred ostatnými.

Komentáre