Príbeh Daymonda Johna: Kedysi chudobný, dnes milionár

Daymond John (entrepreneur.com)

Cesta za úspechom a slávou je veľakrát cesta tŕnistá a s mnohými prekážkami, ktorým dokáže čeliť málokto. Určite to nie je tak, že hneď ako sa narodíte, máte pred sebou krásnu a ružovú budúcnosť.

Takáto budúcnosť určite nečakala ani na Daymonda Johna, rodáka z New Yorku, ktorý si v detstve prešiel nejednou náročnou skúškou.

Keď sa jeho rodičia rozviedli, ostal s matkou, ktorá nevládala uživiť seba a svojho syna, takže Daymond začal pracovať už v mladosti. Napríklad v okolí roznášal letáky za 2 doláre na hodinu.

“Prešli sme zo strednej vrstvy rovno až k chudobe,”  uviedol raz John pre portál Businessinsider. Ale viete, ako sa hovorí: Nie je slabý ten, kto spadne na dno, ale slabý je ten, kto sa z toho dna nedokáže postaviť a bojovať za to, čo chce.

Touto vetou sa určite riadil aj mladý Daymond, pretože už vtedy vedel, čím sa chce v živote stať. Chcel byť podnikateľom, čo sa mu nesporne aj podarilo.

Práve v období, kedy na strednej škole ako dyslektik zápasil s čítaním a písaním a zároveň pracoval na plný úväzok pre firmu Red Lobster, mu matka povedala, aby sa rozhodol, čo chce robiť po zvyšok života.

Vždy túžil podnikať a nebolo tomu inak ani teraz. Túžil si založiť firmu, ktorá by prinášala módne doplnky pre mladých ľudí, preto sa rozhodol vyrábať vlnené čiapky.

Svoj sen následne aj zrealizoval – jeho matka ho naučila šiť, kúpil si lacnú latku a predal až 80 kusov čiapok po 10 dolárov, čiže už v začiatkoch svojho biznisu zarobil neuveriteľných 800 dolárov.

daymond-john-mom-2
Daymond a jeho matka pracujú na značke FUBU vo svojom dome

Po tom, čo si matka všimla synovu vášeň a potenciál, zvýšila svoju hypotéku na dom o 100 000 dolárov a tieto peniaze venovala Daymondovi na jeho rozbiehajúcu kariéru.

V roku 1992 tak oficiálne vznikla firma FUBU, ktorej celosvetové tržby dnes dosahujú až 6 miliárd dolárov.

Značka zaznamenala raketový rast po tom, ako ju známe osobnosti svojvoľne nosili vo videoklipoch. Paradoxom bolo, že aj keď sa FUBU stávala čoraz slávnejšou, nikto netušil, že Daymond ešte stále pracuje na plný úväzok v Red Lobster, kde servíroval sušienky a krevety.

Až neskôr, ako jeho firma začala poriadne prekvitať, mohol sa vzdať svojej práce v Red Lobster a venovať sa FUBU celým telom a dušou. Jeho spoločnosť mu vyniesla 350 miliónov dolárov v priebehu 6 rokov. Obdivuhodný úspech, nemyslíte?

Samozrejme, cesta za slávou má niekedy trpkú príchuť a v roku 2000 aj Daymondova popularita slabla kvôli veľkej konkurencii. To však húževnatého podnikavca nezastavilo a odhodlal sa zviditeľniť v reality show Shark Tank, ktorej cieľom je podporiť mladých začínajúcich podnikateľov.

Aj keď ho táto reality show ako investora stála nemalé peniaze, podpora startupov sa mu vyplatila. Dnes mu totiž tieto malé firmy zarábajú milióny dolárov ročne.

daymond-john-v-shark-tank
Daymond John v Shark Tank

Na záver treba dodať, že Daymond je jedinečná osobnosť, ktorá to nevzdala ani v časoch, keď na tom bola veľmi zle. Dokázal sa postaviť na nohy a kráčať ďalej, aj keď mu osud nebol vždy naklonený.

Na druhej strane, keby nebolo takého detstva, aké mal, možno by sa z neho nikdy nestal taký úspešný človek, akým je teraz.

Podľa informácií businessinsider.com

Komentáre