Tento chlapík vymyslel selfie tyč. Dnes je z neho milionár

Státisíce selfie tyčí sa dnes predáva po celom svete. No nie je známe, kto profituje z tohto moderného vynálezu. Skutočný pôvod nie je jasný. Už v roku 1980 so selfie tyčou experimentoval Hiroši Ueda, inžinier japonskej spoločnosti Minolta (spoločnosť sa špecializuje na výrobu fotoaparátov).

Z jeho práce však nič konkrétne nevzišlo a nakoniec patent získal v roku 2005 kanadský vynálezca Wayne Fromm. Patent na selfie tyč sa volal “Zariadenie na podporu fotoaparátu a spôsob jeho používania.” Na trhu sa začal predávať v roku 2006 s názvom Quik Pod.

Kedy a kde vznikol nápad?

V roku 2002 bol Wayne Fromm so svojou dcérou Sage na dovolenke vo Florencii, kde sa dostal do typického problému turistov. Chcel len fotografiu seba a dcéry na Ponte Vecchio, no nebolo nikde miesta k foteniu a bolo mu naozaj hlúpe otravovať a pýtať sa okoloidúceho, či by im nespravil fotografiu. Vtedy dostál nápad, ktorý nemienil ignorovať.

Keď sa vrátil domov do Toronta, ihneď začal premýšľať, ako by mohol vytvoriť produkt, ktorý by mu pomohol vyriešiť tento problém. Trvalo mu dosť dlhú dobu, aby zdokonalil teleskopickú tyč tak, aby ste  s ňou mohli cestovať. Zároveň musela udržať fotoaparát dosť ďaleko od vás a aby nebola moc ťažká a nelámala sa.

Trvalo ďalšie dva roky, kým prišiel s patentom na zariadenie, ktoré pomenoval Quik Pod. Avšak v tej dobe boli sociálne siete ešte v plienkach, čím táto tyč upadla do zabudnutia. Dnes si teda málokto spája meno Wayne Fromm s touto dobovou vymoženosťou.

quik-pod
Prvý Quik pod

Propagácia vynálezu

Fromm neustále propagoval svoj vynález. V tej dobe Quick Pod zarobil časť peňazí, avšak  nezaznamenal komerčný úspech, i keď sa objavil v programe Jay Leno.

Je to drahý produkt zameraný hlavne pre vášnivých záujemcov o fotografovanie. Je dodávaný s vlastným kufríkom vyplneným penovými fóliami. V tej dobe ešte neexistoval dnešný boom okolo selfie. Ako povedal Fromm “Bol to úspech, avšak dostať tento produkt do obchodov bolo naozaj ťažké.”

selfiestickpat
Zakreslenie vynálezu, ktoré bolo súčasťou patentovej prihlášky

Nastal problém – šírenie replík

Krátko na to, ako začal predávať Quik Pod, narazil na problém. Keď zadal svoj patentovaný vynález do internetového obchodu Alibaba, bol konfrontovaný s množstvom jeho replík, ktoré sa objavovali nielen v Ázii, ale aj v Kanade či USA

Stál zoči voči problému, ktorý sa dal len ťažko riešiť. Uvedomil si, že nie je čo chrániť. Ak by aj chcel, bolo to skutočne v jeho právomociach? Nevynašiel myšlienku fotoaparátu na tyči, on vynašiel Quik Pod.

quik-pod

Riešenie problému

Rozhodol sa, že s tým niečo spraví. Zdvojnásobil kvalitu svojho produktu a zameral sa na vyššiu triedu. Jeho selfie tyč bola navrhnutá na ťažšie zariadenia s lepšou stabilizáciou. V tej dobe bol uvedený na trh GoPro, takže marketing predaja selfie tyče bol zameraný aj na používateľov GoPro kamier. A naozaj to fungovalo.

Fromm k dnešnému dňu predal viac ako milión kusov svojho Quik Pod-u. Avšak zostane skôr známy ako vynálezca hračiek. Stojí za nápadmi ako je Milkshake makier od Nesquiku, hračky Crazy Bones predávané v Happy Meal či hovoriace zrkadlo z Disneyho rozprávky Kráska a zviera.

Zdroj: theguardian.com

Komentáre