Roman Abramovič – ako sa zo siroty stal miliardár

Roman Abramovič

Miliardár, podnikateľ, politik a ropný magnát Roman Abramovič je jedným z najbohatších Rusov a zaraďuje sa aj medzi najbohatších obyvateľov Veľkej Británie. Pozná ho azda každý jeden futbalový fanúšik, pretože je tvárou slávneho londýnskeho klubu Chelsea. Klub pritom tvorí len zlomok jeho majetku. Aký je jeho príbeh?

V detstve prišiel o oboch rodičov

Jeho detstvo nebola prechádzka ružovou záhradou. Narodil sa 24. októbra 1966 v Saratove, avšak než dosiahol jeden rok, jeho matka zomrela na otravu krvi. Otec zomrel o pol roka neskôr pri stavebnej nehode, keď naňho padol betónový panel. Malého chlapca Romana sa ujal strýko z otcovej strany.

Strýko sa o neho veľmi dobre staral a na vtedajšie sovietske časy mu doprial naozaj nadštandardné zázemie. Pracoval v ropnom priemysle ako inšpektor ropných polí a predtým ako hlavný zásobovač v podniku Pečorlesa, no dokázal zadovážiť juhoslovanský nábytok, obuv a módne odevy a taktiež aj zahraničné delikatesy (čo bolo v tých časoch nad pomery). Vďaka nemu sa Abramovič prvýkrát dostal k čiernemu zlatu.

Vzdelanie a kariéra

Študoval v meste Uchta, ale štúdium musel prerušiť, pretože musel narukovať na dva roky do armády. Z armády sa vrátil a žil v Moskve s jeho prvou ženou Olgou. Študoval na ropnom inštitúte a živil sa výrobou hračiek – plastových kačičiek, ruských medvedíkov a matriošiek.

Jeho pracovnú kariéru odštartoval ešte v roku 1987 ako mechanik, v čase, kedy nedokončil štúdium diaľničného inžinierstva na Priemyselnom inštitúte. Lenže vysokoškolský titul nakoniec aj získal, v odbore právnik, aspoň tak píše oficiálna stránka gubernátora „Čukotky“ (Čukotský polostrov). Média v Rusku tvrdia, že titul dostal za „nevyjasnených okolností.“

Neskôr začal obchodovať s ropou. V roku 1992 bol dokonca vyšetrovaný v prípade, kde zmizol vlak plný ropy, avšak v tejto kauze bol neskôr oslobodený.

Čítaj tiež: 5 ľudí, ktorí na svojich vynálezoch zarobili milióny

Spojenie s „bossom“ Ruska

V roku 1995 sa Abramovič spojil s ropným magnátom a vtedajším „bossom“ 90. rokov Borisom Berezovskijým, ktorý mladého a nádejného Abramoviča zoznámil s prezidentom Borisom Nikolajevičom Jeľcinom. Tým sa  dostal do sveta ropného obchodu.

Abramovič a Berezovskij využili pred voľbami zlú finančnú situáciu ruského prezidenta Jeľcina, ,ktorý zúfalo potreboval peniaze, aby tak odvrátil pokusy komunistov o prevrat.

Poskytli mu pôžičku, z ktorej neskôr bohato profitovali. Peniaze mu poskytli za podiel v niektorom zo štátnych podnikov. Samozrejme, že existovala možnosť, že ak im štát peniaze v hotovosti vráti, prevedú naň späť svoje balíky akcií. Lenže v reálnom živote to bolo nemožné, keďže akcie mali oveľa vyššiu hodnotu, ako za ne Jeľcinovi, respektíve štátu „zaplatili“.

Za 100 miliónov dolárov kúpili štátnu ropnú spoločnosť Sibněft, ktorá v tom čase mala hodnotu niekoľko miliárd ( približne 2,7 miliárd dolárov). Spojenie s Jeľcinom sa zúročilo tiež v tom, že získavali cenné kontakty.

Russian Aluminium – 2. najväčší producent hliníka  na svete

Abramovič sa však neobmedzil iba na ropu. Investoval tiež do hliníka a vďaka spojeniu s Olegom Deripaskom vytvoril Russian Aluminium, druhého najväčšieho producenta hliníka na svete. Aj napriek tomu, že v roku 1998 došlo v Rusku k ekonomickej kríze, Abramoviča to veľmi mrzieť nemuselo. Jeho ropu a suroviny potreboval svet rovnako, bez ohľadu na krízu.

Kariéra politika

V roku 1999 rozbehol politickú kariéru, stal sa poslancom v Dume za Čukotku. Niektorí tvrdia, že tak spravil, aby si zaistil imunitu. Dokonca sa o rok neskôr stal aj guvernérom v regióne, kde rozbehol charitatívne aktivity.

V tom čase bol sám na čele Sibněftu, pretože jeho spoločník Boris Berezovskij opustil Rusko, zo strachu z nového prezidenta Putina. Jeho podiely od neho odkúpil práve Abramovič.

Nástup prezidenta Putina

Vzťah Putina a Abramoviča bol korektný, no miliardár si uvedomoval, že prezident predstavuje neustále nebezpečenstvo, čo znamenalo, že situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň. Z tohto dôvodu sa začal z Ruska pomaly sťahovať a predávať svoje podiely. Svoj podiel na Sibněftu predal Gazpromu za 13 miliárd dolárov.

V Rusku ešte investoval do stavebných parciel v Moskve. Jeho novým cieľom sa stala Veľká Británia.

Kúpa klubu Chelsea

Kto by bol povedal, že Abramovič z ropného priemyslu prejde do športového. V roku 2003 kúpil v Anglicku zadlžený klub Chelsea, ktorý patril síce k tradičným väčším klubom, ale v tej dobe bol v tieni Manchestru United či Arsenalu. Hodnota klubu, vrátane dlhov bola okolo 150 miliónov dolárov.

Táto suma však pre Abramoviča zďaleka nebola konečná. Klub vtrhol na prestupový trh a začal skupovať všetko, čo sa stratégovi Mourinhovi, koučovi tímu, zapáčilo. Chelsea minula na prestupovom trhu skoro toľko, čo celý zvyšok ligy. Výsledok sa dostavil takmer ihneď, klub po päťdesiatich rokoch získal titul a vzápätí ho obhájil. Mohlo by sa zdať, že Abramovič má Chelsea iba ako hračku, že nevie, čo s peniazmi. On sám však tvrdí, že sa mu za pár rokov začnú vracať.

Abramovičov majetok

Čo sa týka hodnoty jeho majetku, tak tú nezmapuje nikto. Celkovú veľkosť majetku možno určiť len odhadom. V roku 2007 bol hodnotený ako 16. najbohatší človek na planéte a jeho majetok sa odhadoval na 18,7 miliardy dolárov. Zatiaľ čo v Rusku sa snažil byť nenápadný, po príchode na ostrovy sa nebojí dať svoj majetok najavo.

Slabosťou ruského miliardára sú jachty. Aktuálne ich vlastní niekoľko a dokonca sa pýši aj najväčšou súkromnou jachtou na svete. Loď “Eclipse” je dlhá 165 metrov a je  najväčšou súkromnou jachtou na svete. Okrem lodí sa ešte môže pochváliť dvomi boeingami, vlastní aj niekoľko vrtuľníkov a luxusný vozový park. Peniaze investuje aj do nehnuteľností. Vlastní niekoľko domov v Londýne, Kensingtone, francúzskom Saint Tropez a nehnuteľnosti v rodnom Rusku.

Komentáre