Tešte sa z neúspechov

Počas nášho života toho zažívame mnoho. Stretávame nových ľudí, spoznávame doteraz nepoznané miesta, skúšame nové veci a získavame nové skúsenosti. Samozrejmosťou je však fakt, že nie vždy je všetko podľa našich predstáv a očakávaní. Zažívame veľa zlých udalostí, ktoré na nás do určitej miery vplývajú. Každý z nás má niekoľko nepríjemných zážitkov, ktoré zažil a najradšej by sa ich zbavil. Tu však vzniká otázka, či sa v tom zlom nedá nájsť niečo dobré.

Mali ste niekedy pocit, že ste mohli v minulosti spraviť toho viac pre svoj osobný život alebo pre svoju kariéru? Ak áno, tak pravdepodobne ste teraz nespokojný/á so svojou súčasnou situáciou akéhokoľvek druhu. Možno obviňujete všetkých naokolo namiesto toho, aby ste prebrali plnú zodpovednosť za svoje činy. Kladiete si otázky typu „prečo ja?“ alebo „určite zbohatol nejakým nezákonným spôsobom, viem to“.

Tu sa však treba zastať a porozmýšľať či má zmysel dookola niekoho preklínať alebo sa rozhodnúť, že raz sa budete mať rovnako dobre alebo ešte lepšie ako tá osoba, ktorú teraz nenávidíte. Skúste si teraz položiť otázku: „Prečo som nedokázal/a dotiahnuť svoj sen do úspešného konca v dobe, keď som mohol/la?“. Prečo ste to vtedy vzdali?

Najčastejšími prípadmi bývajú nedostatok financií, odlišné názory rodiny, príbuzných a kamarátov. Čo vás však vie naozaj odradiť a priam až znechutiť je nejaká nepríjemná udalosť. Možno práve z tohto dôvodu ste sa rozhodli ďalej nepokračovať na ceste za svojim snom. Prišlo vám jednoduchšie a menej bolestnejšie vzdať sa všetkého a robiť to, čo od vás očakávajú ostatní. Možno si nahovárate, že keď nič nové neskúsite nič nepokazíte. Týmto štýlom sa však oberáte o svoj drahocenný čas, ktorý ste mohli stráviť ďaleko hodnotnejšie a krajšie.

Krásne to povedal Tomáš Baťa: „Nič som nenadobudol ľahko. Každá vec ma stála tvrdú prácu. Nehľadaj ľahké cesty. Tie hľadá toľko ľudí, že sa po nich nedá prísť nikam.“

Nevyhýbajte sa novým skúsenostiam, aj keď vám neprinesú zo začiatku to, po čom túžite. Skúšajte nové veci, rozširujte si váš všeobecný rozhľad. Tešte sa aj z neúspechu, pretože už budete vedieť, ako sa to robiť nemá. Poučíte sa. Prestaňte preklínať Boha alebo osud za to, že vám do cesty hodil negatívne zážitky. Berte ich ako vašu súčasť, ako niečo, čo vás môže definitívne položiť alebo ich prijmite ako skvelú životnú lekciu.

Nemôžete povedať, že to nevyjde, ak to ani neskúsite. Z každého (aj prehratého) boja si niečo odnesiete. Porozmýšľajte, ako to nabudúce spraviť lepšie, precíznejšie a ono to raz určite vyjde.

Mladý ambiciózny študent, ktorý nechce zostať priemerným a preto tvrdo maká na svojich snoch. Zaujíma sa o ekonomiku, architektúru, históriu a okrajovo o politiku. Rád by odkázal dnešným mladým ľuďom: "V dnešnej dobe sú tie najlepšie podmienky na to stať sa bohatým a úspešným. Treba len chcieť. "
Predošlý článokSpôsob, akým sa priblížite k splneniu cieľov
Ďalší článokNajnovší rebríček: Toto je 20 najbohatších ľudí na svete
Zdielať
Komentáre