5 klíčových kroků, jak zůstat namotivovaný i přes počáteční neúspěchy

„Jak dlouho tu ještě hodláš sedět?! Vstávej!“ zezadu na hlavě jsem cítila ruku. „Pojď se aspoň najíst. V kuchyni jsem ti něco připravil.“ nadechla jsem se a otočila hlavu na stranu.

V přítmí místnosti se tyčily obrysy, pak se stín pohnul a otevřel dveře a chřípí nosu mi polechtala vůně kávy a něčeho neidentifikovatelného.

Zvedla jsem se a vydala do kuchyně.

Tam stál můj manžel v plné parádě a zrovna mi naléval pořádnou porci hnědavé tekutiny na povzbuzení energie.

Chtěl mě podpořit. Usmála jsem se a vděčně přijala nabízený hrnek.

Když mi zkrachoval můj první projekt, bylo mi na nic. Přes dva roky jsem věnovala něčemu, co nakonec nevyšlo.

Čas, peníze, úsilí. Všechno šlo vniveč.

Znáte to?

Jenže, co v takové chvíli dělat? Co když Vám zkrachuje firma? Zradí Vás společník? Nepovede se obchod, uteče Vám největší klient, konkurence Vás ošklivě pomluví. Jak si v takových momentech zachovat chladnou hlavu a neztratit ze zřetele svůj směr?

Přemýšleli jste někdy nad tím?

Já ano. Po neúspěchu s pracovním portálem jsem si našla 5 základních bodů, které mi pomáhají se soustředit a nesejít z cesty, když se třeba nedaří. Nehodlala jsem brečet do polštáře ještě dalších několik let.

Podnikání má svoje propady a vzestupy jako život. To je zkrátka přirozené. To je realita. Máma mi tehdy pomohla a můj manžel také. Měla jsem podporu, kterou jsem potřebovala. Do budoucna to ale chtělo plán.

Co kdyby se mi zase něco nepovedlo? Sesunula bych se k patě postele a nic nedělala?

1. CÍL

Víte, co chcete? Kam chcete dojít? Co je na konci Vaší cesty? Je to mezinárodní úspěch a 5 poboček v zahraničí nebo 1000 věrných vracejících se zákazníků? Vstup na burzu nebo vydělaných 10 miliónů korun?

Napište si, čeho ve svém podnikání chcete dosáhnout. Buďte přesní, jasní a konkrétní. Čím specifičtější jste, tím snáze svých cílů dosáhnete.

Cesta je cíl, zdroj pixabay

2. DROBNÉ ODMĚNY PO CESTĚ

Cesta podnikatelky bývá lemována rutinou a úkoly, které člověka nebaví, zabředne do nich a snadno ztratí motivaci. Jeden jediný cíl, který leží tam někde v budoucnu, může být někdy až moc daleko.

Je proto potřeba si po cestě stanovit drobné menší cíle a kroky, kterých můžete dosáhnout třeba v rámci týdnů nebo měsíců, a jakmile je splníte, odměnit se.

Například:

  1. Mám prvních 10 zákazníků
  2. Našla jsem skvělou účetní a navázala spolupráci
  3. Povedlo se mi založit stránky na sociálních sítích a už přidávám pravidelně příspěvky každý den

3. PODPORA TÝMU

Máte svůj vlastní tým? Já osobně jsem velice vděčná za spolupráci s úžasnými lidmi, které mám kolem sebe. Je to ten důvod, který Vás nutí ráno vstát z postele, i když se Vám třeba nechce. Víte, kdo všechno na Vás závisí, kdo Vás potřebuje.

Všechno jde snáz, když na to člověk není sám

A tak jdete a pokračujete. Proč? Jednoduše musíte.

4. KOUČ

I já jsem chodila k osobnímu koučovi. Když jsem měla pocit, že nevím, jak dál, že se nemůžu hnout z místa. Někdy je třeba získat nadhled. Cizí člověk neřeší Vaše problémy, nepropadl do hloubky situace a vidí věci jinak, někdy lépe, jednoduše, rychle. Je to pak jako závan čerstvého vzduchu a Vy najednou vidíte, že situace má řešení, i když jste už propadali beznaději.

Teď sama koučuji a pomáhám ženám. Pokud nevíte, co s podnikáním a jak dál. Napište mi. Jsem tu pro Vás.

5. BIOGRAFIE

Není nad to inspirovat se v příbězích jiných úspěšných lidí a osobností. Miluji například film Jobs nebo Joy. Životopisy těch, kteří změnili svět.

Nechte se inspirovat příběhy druhých

Najděte si také svoji inspiraci. Vyhledejte 5 úspěšných lidí ve Vašem oboru, zjistěte, kdo má už napsaný životopis a ten si přečtěte.

Pamatujte, že neúspěch k podnikání patří. Otázkou ale zůstává, jak se k němu postavíte.

Najdete řešení a půjdete dál, nebo to vzdáte?

To už je jenom na Vás.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm svojí kamarádce a sdílejte ho na sociálních sítích. Já se na Vás těším zase někdy příště.

S láskou

Vaše Alexandra
Autorka online kurzu Sama sobě šéfem aneb podnikatelkou za 30 dní

Pomáhá ženám v tom, aby šly za svým vysněným podnikáním. Je spoluzakladatelkou mezinárodní poradenské firmy Meriglobe Advisory House. Autorkou knihy Sama sobě šéfem a online kurzu Sama sobě šéfem aneb podnikatelkou za 30 dní
Predošlý článokPoznáte svoje silné a slabé stránky?
Ďalší článokPotrebuješ sa ráno nakopnúť? Vyskúšaj tieto 3 tipy
Zdielať
Komentáre