Si zamestnaný a chceš rozbehnúť podnikanie? 8 rád, ako na to

Možno to poznáte. Túžite si splniť sen a chcete byť sám sebe pánom cez vlastné podnikanie, no momentálne si nemôžete dovoliť stratiť stabilný zdroj príjmu, ktorý je obživou vašej rodiny. V takejto situácii sa natíska otázka: Ako rozbehnúť biznis popri tom, ako som zamestnaný?

Prinášame prehľad niekoľkých krokov, na ktoré treba v takejto situácii myslieť:

Vízia a plán

Hneď na začiatku sa začnite zamýšľať nad „kostrou“ vášho biznisu. Zapíšte si, v čom vlastne chcete podnikať, ako bude vyzerať váš produkt, kto bude vašim zákazníkom, koľko prostriedkov si môžete dovoliť na začiatku investovať, aký príjem z podnikania očakávate atď. Prejdite si čo najkonkrétnejšie všetky tieto otázky a ujasnite si odpovede.

Nenechajte sa odradiť

Váš plán opustiť stabilné zamestnanie a ponoriť sa do podnikateľských vôd sa nemusí vašim blízkym zapáčiť. Nie, že by vám to nedopriali, jednoducho sa vás budú pokúšať chrániť pred prípadným zlyhaním.

Vy sa ale nemôžete nechať odradiť. Musíte poznať hlavný dôvod, prečo to robíte – možno už nechcete vymieňať svoj čas za peniaze a chcete byť finančne nezávislým, prípadne sa chcete v podnikaní kreatívne realizovať a pomáhať ľuďom.

Spoznajte vašu motiváciu a noste ju neustále pred očami, pretože to bude práve ona, ktorá vám pomôže prekonať trpké časy.

Urobte si prieskum

Utvrďte sa v tom, či trh potrebuje váš výrobok/službu. Spravte si prieskum napr. cez online dotazník, ktorý zavesíte na sociálne siete. Nebojte sa tiež poradiť s ľuďmi, ktorí už podnikajú. Ich spätná väzba môže byť na nezaplatenie.

Konkrétne kroky a časová os

Dobre, v hlave máme načrtnuté ciele, teraz je potrebné vypracovať konkrétne kroky s termínmi, čiže jasný realistický harmonogram.

Nazvite ho napríklad „Začínam podnikať“, vytýčte si najdôležitejšie úlohy, dajte im časovú nálepku a začnite na nich pracovať.

Využívajte svoj čas múdro

Každý deň sa snažte vyhradiť minimálne 3 hodiny na budovanie základov svojho podnikania. Určite každý z nás má rušný život a vplýva na nás mnoho rozptýlení, no musíte sa už teraz priučiť správnemu time-manažmentu, ktorý je pre podnikateľský život nevyhnutný.

Učiť sa, učiť sa, učiť sa

Vo svojom voľnom čase sa snažte „nasávať“ užitočné informácie, napríklad rôzne kurzy pre začínajúcich podnikateľov (dnes je väčšina aj v online podobe), prednášky, konferencie, internetové fóra. Musíte sa vzdelávať a posúvať vpred, pretože ak chcete vytvoriť úspešný podnik, musíte v prvom rade zapracovať na sebe.

Získanie podpory

nebojte sa nájsť si pre svoje podnikanie spoluzakladateľa, ktorý vás môže vo veľa veciach odbremeniť. Môže to byť niekto z vášho súčasného zamestnania, prípadne priateľ, ktorý tiež plánuje v danej oblasti podnikateľsky preraziť.

Ukladajte si na vedľajší príjem

Už popri práci si začnite tvoriť akúsi vedľajšiu finančnú rezervu, ktorá vám pomôže „voľne dýchať“ po tom, ako sa definitívne rozhodnete opustiť svoje zamestnanie na plný úväzok.

Komentáre