Najbohatší miliardári, ktorí stoja za futbalovými klubmi v Anglicku

Je známe, že anglický futbal sa čoraz viac stáva ihriskom miliardárov. Nie sú to však iba zvučné veľkokluby ako Chelsea, Manchester City či Arsenal, kde v pozadí stojí bohatý podnikateľ. Pozrite si zoznam tých najbohatších miliardárov v anglickom futbale:

10. Guochuan Lai (2,8 miliardy £ ) – majiteľ West Bromwich Albion

Svoj majetok nadobudol v oblasti developingu a stavebníctva. Anglický klub získal v roku 2014 a minulý rok bol pre neho najlepším, keď West Brom v Premier League skončil na 10. mieste.

9. Katharina Liebherr (3 miliardy £) – majiteľka klubu Southampton FC

Katharina je členkou rodinného podniku, ktorý sa zaoberá výrobou stavebných strojov. Keď Liebherrovci do klubu vstupovali, bol ešte v League One, dnes je však stálicou v Premier League.

8. Rodina Glazerovcov (3,3 miliardy £) – majitelia Manchestru United

Avram a Joel Glazer

Patriarcha rodiny Malcom Glazer zomrel v roku 2014. Nahromadil veľké bohatstvo v oblasti nehnuteľností, bankovníctva či zdravotníctva. Malcom klub prevzal v roku 2003. Na snímke sú jeho synovia Avram a Joel Glazer.

7. Vichai Srivaddhanaprabha (3,64 miliardy £) – majiteľ Leicester City

Vichai Srivaddhanaprabha (vpravo)

Za Leicesterom stojí thajský miliardár, ktorý prevádzkuje sieť duty-free obchodov King Power Duty Free. Klub získal v roku 2010 a zažil najväčší úspech v histórii klubu, keď v sezóne 2015-2016 vyhral Premier League.

6. Joe Lewis (4,6 miliardy £) – majiteľ Tottenham Hotspur

Ide o londýnskeho obchodníka, ktorý je šiestym najbohatším mužom Veľkej Británie. V roku 1992 spolu s finančníkom Georgeom Sorosom stavil na pád britskej libry, na čom obaja poriadne zarobili. Tottenham patrí medzi špičkové anglické kluby.

5. Guo Guangchang (4,72 miliardy £) – majiteľ klubu Wolverhampton Wanderers

Guo Guangchang je zakladateľ a predseda čínskej medzinárodnej korporácie Fosun International. Aktivity spoločnosti siahajú do správy majetku, realitného biznisu či zábavného priemyslu. Guangchang klub kúpil v roku 2016 za 45 miliónov libier.

4. Rodina Coatesová (5 miliárd £) – vlastníci klubu Stoke City

Peter Coates

Peter Coates opustil školu keď mal iba 14 rokov. Po vojenskej službe sa stal regionálnym manažérom v reštauračnej sieti, neskôr založil cateringovú firmu, ktorá zabezpečovala servis pre futbalové ihriská. Jeho dcéra Denise Coatesová vedie svetoznámu stávkovú spoločnosť bet365. Stoke je dnes dobre etablovaným tímom v Premier League.

3. Stan Kroenke (5,8 miliardy £) – majiteľ Arsenalu

Už ako 36-ročný mal Kroenke realitné impérium Kroenke Group. Jeho spoločnosť Kroenke Sports & Entertainment vlastní kluby Los Angeles Rams (NFL), Colorado Mammoth (Lacrosse), Colorado Rapids (MLS) a Arsenal.

2. Roman Abramovič (8 miliárd £) – majiteľ Chelsea FC

Rurský ropný magnát Abramovič zarobil 10 miliárd dolárov po tom, ako v roku 2010 predal Gazpromu 73%-ný podiel v spoločnosti Sibneft. Londýnsky klub kúpil v roku 2003, od tej doby Chelsea zažila mnoho ligových a pohárových úspechov.

1. Šejk Mansour (20 miliárd £) – majiteľ Manchester City

Najbohatším miliardárom v Premier League je šejk Mansour, ktorý má podiely vo firmách ako  Virgin Galactic, Daimler alebo Sky News Arabia. Rovnako ako Abramovič v Chelsea, aj jeho príchod do Manchestru City priniesol zásadný prevrat. Od roku 2008, kedy sa vlastníkom stal Mansour, už  Manchester City dvakrát vyhral Premier League, jedenkrát FA Cup a taktiež ligový pohár.

Zdroj: businessinsider.com

Komentáre