Bill Gates už nie je najbohatším. Z trónu ho zosadil zakladateľ Amazonu

Výrazný rast akcií internetového obchodu Amazon, ktorého zakladateľom je Američan Jeff Bezos, vyniesol tohto podnikateľa na prvé miesto v rebríčku miliardárov. Hodnota jeho majetku prehupla hranicu 90 miliárd dolárov, čím na čele rebríčka vystriedal zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa. Vyplýva to z rebríčka miliardárov, ktorý od roku 1987 zostavuje magazín Forbes.

Jeff Bezos je iba tretím Američanom, ktorému sa v tomto rebríčku podarilo obsadiť prvé miesto. Okrem neho už na titul najbohatšieho človeka sveta siahol aj Warren Buffett, zakladateľ spoločnosti Berkshire Hathaway a spomínaný Bill Gates.

Zakladateľ Amazonu sa v rebríčku miliardárov ocitol prvýkrát v roku 1998, kedy hodnota jeho majetku dosahovala necelé 2 miliardy USD.

Bezos v Amazone vlastní zhruba 17%-ný podiel. Akcie najväčšieho online obchodu sveta tento rok už získali 40%, čím hodnota Bezosovho majetku vzrástla o viac ako 24 miliárd dolárov. Keď firma vstupovala na burzu, jej akcie sa obchodovali za 18 dolárov. Dnes je ich hodnota vyššia ako 1000 USD.

Na záver dodáme, že Bezos by Gatesa len tak ľahko nepredbehol nebyť faktu, že zakladateľ Microsoftu sa nedávno rozhodol vzdať 30 miliárd USD v prospech dobročinnosti.

 

Komentáre