Chceš mať produktívny deň? Takto by malo vyzerať tvoje ráno

Popredný psychológ Ron Friedman tvrdí, že prvé 3 hodiny nášho dňa ovplyvňujú to, ako bude vyzerať celý náš deň. Po spánku je náš mozog zregenerovaný a telo oddýchnuté, preto počas prvých troch hodín od prebudenia dokážeme maximalizovať náš výkon.

Friedman to zdôvodňuje tým, že prefrontálna kôra v mozgu je po spánku najaktívnejšia a zároveň najtvorivejšia, čo treba určite využiť.

Najprv raňajky

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú základom dňa. Dopĺňajú nám dôležitú dávku energie, ktorú sme spotrebovali počas noci, podporujú činnosť mozgu a pomáhajú naštartovať náš metabolizmus.

Podľa odborníkov by sme si na raňajky mali dopriať najmä veľa vlákniny a bielkovín, pretože udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, čo zabraňuje náhlym pocitom hladu. Profesor Donald Layman z Univerzity v Illionis odporúča na raňajky skonzumovať aspoň 30 gramov bielkovín.

Využi naplno prvé 3 hodiny

Po dávke energie, ktorú sme doplnili cez raňajky, sa môžeme sústrediť na úlohy. Veľa expertov radí, že počas prvých ranných hodín je dôležité „zjesť žabu“, čiže úlohu, ktorá je pre nás najnáročnejšia a vyhýbame sa jej.

Naša produktivita je ráno najvyššia, takže tieto úlohy dokážeme zvládnuť oveľa rýchlejšie. Veľa manažérov a úspešných podnikateľov pochopilo, že práve hneď ráno je dôležité zrealizovať tie najťažšie úlohy.

„Ak hneď ráno prehltnete živú žabu, ostávajúci deň môžete prežiť s pocitom uspokojenia, že je to pravdepodobne to najhoršie, čo sa vám za celý ten deň prihodí.“ – Mark Twain

Preč s rozptýleniami

Ráno sa upriam na dôležité úlohy a nenechaj sa rušiť. Zabudni na sociálne siete, vybavovanie SMS-iek či e-mailov. Plne sa sústreď na „žaby“ (opisované vyššie) a eliminuj všetky možné rozptýlenia.

Komentáre