8 životných lekcií od druhého najbohatšieho človeka v Európe

Amancio Ortega (businessinsider.com)

Aj keď jeho meno možno nie je tak známe ako je to v prípade Billa Gatesa, Jeffa Bezosa či Warrena Buffetta, nič to nemení na fakte, že Španiel Amancio Ortega patrí k najbohatším ľudom planéty.

Podľa magazínu Forbes je vlastník značiek ako Zara či Pull & Bear s majetkom 81,6 miliardy dolárov 11. najbohatším človekom sveta a zároveň druhým najbohatším Európanom.

Na pozornosť si ale tento miliardár nepotrpí, s médiami takmer nekomunikuje a súkromný život si dobre stráži. Životný príbeh muža z chudobnej rodiny je ale fascinujúci a môžeme si z neho zobrať viacero lekcií. Niekoľko z nich zhrnul magazín Inc. Tu sú:

1. Nemusíte byť extrovertom

Je mylné myslieť si, že úspešní ľudia musia byť extroverti. Aj keď budovanie siete kontaktov patrí k znakom úspešných podnikateľov, v tejto činnosti môžu byť rovnako dobrí (či dokonca lepší) aj introverti.

Aj keď je Ortega známym samotárom a nemá potrebu sa „všade ukazovať“, dokázal vybudovať obrovský holding. Rovnako ako Gates, Zuckerberg alebo Elon Musk, aj Ortega je príkladom toho, že introverti môžu byť úspešní, pretože sú dobrými poslucháčmi a sú ochotní spolupracovať.

2. Ostaňte skromní a pokorní

Hovorí sa, že Ortega chodí každý deň do tej istej kaviarne, máva obed so svojimi zamestnancami a napriek tomu, že je šéfom Zary, chodí oblečený skromne v bielej košeli, modrom saku a šedých nohaviciach.

Keď sa človek stane úspešným, neznamená to, že nemôže byť pokorný a skromný. Bolo zistené, že pokora nám pomáha lepšie zvládať úzkosť, robí z nás lepších lídrov a napomáha k sebadisciplíne.

3. Aj tak si môžete dopriať pekné veci

Aj keď je Ortega pokorným človekom, neznamená to, že si život nevie užívať. Jazdí na koňoch či na luxusnej Audi A8. Ak si môžete dovoliť luxusnú vec, po ktorej túžite, je úplne v poriadku sa odmeniť a urobiť si radosť.

4. Nikdy nie je príliš neskoro

Nemusíte sa stať miliardárom tak rýchlo, ako to bolo v prípade zakladateľa Facebooku, Marka Zuckerberga. Ortegovi bolo 40, keď zakladal značku ZARA. Takže pamätajte si, že nikdy nie je neskoro na to, aby ste realizovali svoje sny.

Španielsky miliardár Amancio Ortega

5. Myslite na to, čo vás poháňa

Keď mal Ortega 13 rokov, bol svedkom toho, ako jeho matke odmietli dať v obchode s potravinami jedlo na dlh. A to ho podľa jeho slov naštartovalo.

Opustil školu a začal pracovať, aby sa on aj jeho rodina do takejto situácie viac nedostali. Spoznajte svoje „prečo“. Myslite na dôvod, prečo ste obetovali to, čo ste obetovali. Pomôže vám to v dosiahnutí cieľov.

6. Nezabúdajte, odkiaľ ste prišli

Je zaujímavé, že tento miliardár nikdy neopustil svoj domov. Miliardovú firmu vybudoval priamo z mestečka La Coruna, kde sa aj narodil. A práve blízkosť rodného prostredia Ortegovi pripomína, kde má svoje korene.

7. Na dobré veci sa oplatí počkať

Trvalo až 10 rokov, kým Ortega založil Inditex (materskú firmu Zary) a otvoril svoj prvý obchod. Dnes sa Inditex radí k najväčším odevným spoločnostiam na svete.

Aj keď sa 10 rokov môže zdať ako večnosť, oplatilo sa vytrvať.  Trpezlivosť nám poskytuje možnosť počkať, pozorovať a vedieť, kedy konať. Vyhnete sa tak nevhodným rozhodnutiam.

8. Nájdite si vlastnú cestu

Nemusíte vždy robiť to, čo ostatní. Nájdite si vlastnú cestu a robte si veci po svojom.

Ortega by nemusel obedovať so svojimi zamestnancami, ale rozhodol sa, že si s nimi vybuduje lepší vzťah. Taktiež nemá veľkú rohovú kanceláriu, ale pracuje na jednom poschodí s návrhármi. Vždy vsadil na vlastnú intuíciu a oplatilo sa.

Komentáre