Najmladší miliardári sveta: bratia z írskeho mestečka, ktorí ovládli svet platieb

Bratia Collinsonovci

Online platby hýbu svetom. Aj keď softvér, ktorý dokáže spracovať platby cez internet, je na trhu už niekoľko desaťročí, stále bolo čo zlepšovať. A práve v tomto segmente postrehli príležitosť dvaja bratia Patrick a John Collisonovci.

Skromní bratia pochádzajú z mestečka Limerick v západnom Írsku. Starší Patrick sa narodil  9. septembra v roku 1988 a John 6. augusta v roku 1990. V súčasnosti je hodnota ich majetku 1,1 miliardy dolárov, a to každého z bratov.

Odišli zo školy

Patrick navštevoval MIT (Massachusetts Institute of Technology ) a jeho brat John chodil na Harvard. Štúdium však ukončili v roku 2009, nakoľko sa začali zaoberať myšlienkou založenia spoločnosti Stripe.

Bratia už počas štúdia vo svojom voľnom čase vyvíjali aplikácie pre iPhone. Napríklad prvá aplikácia bola upravená verzia Wikipedie – bratia skrátili kód tak, aby bolo možné celú encyklopédiu stiahnuť do jedného súboru a prehľadávať ju offline. Podieľali sa aj na vyvíjaní spôsobu, ako spravovať aukcie na Ebay, pričom tento projekt predali za 5 miliónov dolárov.

Prečo sa pustili do podnikania?

Rodičia dvoch bratov boli vedci, matka Lily pôsobila v mikrobiológii a otec Denis v elektrotechnike, no neskôr skočili do podnikania. Patrick Collison povedal na margó podnikania: “Zdalo sa to aj pre nás normálne, pretože to, čo robia vaši rodičia, je normálne.”

V roku 2010 založili spoločnosť Stripe. Vytvorili vlastný softvér, ktorý umožňuje firmám prijímať online platby prostredníctvom kreditnej karty, bitcoinami či cez mobilné služby ako sú Android Pay a Apple Pay. Stripe má sedemdňovú čakaciu lehotu pre počiatočné transakcie, pričom počas tohto obdobia chráni zúčastnené strany pred možným podvodom.

V roku 2011 vyšla spoločnosť na výslnie, Patrick ako výkonný riaditeľ a John vo funkcii prezidenta spoločnosti. Ich víziou bolo, aby ich softvér online platieb mohli klienti využívať čo najjednoduchšie. A to tým, že by na svoje webstránky pridali iba 7 riadkov kódu. Trvalo im dva roky, kým dosiahli to, čo plánovali. Počas týchto dvoch rokov neustále testovali svoje služby, budovali vzťahy s regulačnými orgánmi, s bankami a so spoločnosťami z oblasti kreditných kariet.

A veru sa im to aj podarilo. Spoločnosť Stripe každý rok sprostredkuje množstvo transakcií v hodnote niekoľkých desiatok miliárd dolárov. Z každej platby si spoločnosť účtuje menší poplatok, a to vo výške 2,9%, pričom tento poplatok sa pri vyšších objemoch znižuje.

V súčasnosti je firma ocenená na 9,2 miliardy dolárov, dokonca niekoľkonásobne viac ako konkurencia. Brendan Miller, analytik spoločnosti Forrester Research hovorí o postavení spoločnosti na trhu: “Stripe je oceňovaná vyššie než mnohí hráči, ktorí sú tu už roky s tisíckami zamestnancov, a majú oveľa väčší objem platieb a klientov po celom svete.”

Pochybnosti zo strany investorov

Väčšina z potenciálnych investorov mala pochybnosti.  Ako by táto spoločnosť mohla zmeniť finančnú štruktúru internetu? Veď predsa už existuje PayPal, gigant v celosvetových online platbách.

Pravdou je, že vždy sa niekto nájde, kto bude pochybovať, avšak hlavné je vytrvať. Dôkazom toho je aj Stripe – v súčasnosti sú služby spoločnosti využívané vo viac ako 100-tisíc firmách po celom svete. Spoločnosť  disponuje kľúčovými finančnými informáciami, ako sú čísla kreditných kariet a zabezpečuje aj podporu pre nové služby, ako napríklad Apple Pay.

Dnes sa dokonca hovorí aj o novom partnerstve s najväčším online obchodom Amazon, čo by spoločnosti výrazne navýšilo objem transakcií.

Komentáre