Aj takto šetria bohatí: namiesto rozhadzovania peňazí tvrdá disciplína

Mexický miliardár C. S. Helú

Je známe, že jeden z najbohatších ľudí sveta Warren Buffett už desiatky rokov žije v tom istom dome, ktorý si kúpil v roku 1958.

Zakladateľ reťazca IKEA, Ingvar Kamprad, bol známy tým, že uprednostnil klasickú ekonomickú triedu pred súkromným tryskáčom.

Nie, že by si títo páni nemohli dovoliť luxus, veď sa stabilne udržujú v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Vyznačujú sa však skromnosťou a finančnou disciplínou, vedia si stanoviť priority, hľadajú najlepšie ceny a peniaze presúvajú do múdrejších investícií, než sú spotrebné statky ako jachty, šperky či superšportiaky. Práve vďaka týmto schopnostiam sa vypracovali tam, kde sú dnes.

Ako píše portál Inc.com, jedna zo štúdií zistila, že až 86% ľudí, ktorí míňajú peniaze na luxus ako sú drahé autá a šperky, nie sú milionári, ale len ľudia zo strednej triedy, ktorí sa snažia zapôsobiť na druhých.

Analýzou bohatých ľudí sa tiež zistilo, že až 71% z nich stále využíva zľavy v podobe kupónov. Veď prečo by mali upustiť od finančnej disciplíny a začať nezmyselne rozhadzovať, keď danú vec môžu kúpiť lacnejšie? Zľavovým kupónom fandia aj také mená ako je Lady Gaga či Hilary Swank.

Ani najbohatší Mexičan Carlos Slim Helu nie je žiadnym umachrovaným zbohatlíkom, ktorý utráca milióny za luxusné automobily či honosné jachty. Vo svojom nenápadnom dome s povestne malou spálňou žije už 40 rokov a na otázku, prečo si neobstará nejakú väčšiu vilku, má rýchlu odpoveď – čo budem robiť s 10-krát väčším domom?!

Niekomu sa môže zdať, že ide o lakomých ľudí. To je však omyl. Oni nie sú lakomí, len nad svojimi nákupmi premýšľajú a so svojimi peniazmi hospodária efektívne.

Komentáre