Na akých lietadlách lietajú svetoví lídri?

Nemožno sa čudovať, že svetoví lídri ako sú Vladimir Putin, Kráľovná Alžbeta či nemecká kancelárka Angela Merkelová, majú k dispozícii súkromné lietadlá so špeciálnou výbavou. Niektorí dokonca vlastnia celú flotilu v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Prezident USA Donald Trump

Miliardár a v súčasnosti aj prezident USA Donald Trump má k dispozícii dve lietadlá typu Boeing 747-200B, ktoré prezidenti Spojených štátov využívajú už 25 rokov. Lietadlo je dlhé 70 metrov a dosahuje rýchlosť až 1000 km/h.

Interiér lietadiel pozostáva zo spálne, kúpeľne, kancelárií a telocvične. Dokonca sa tu nachádza aj vyhradený priestor pre novinárov či samostatné medicínske zariadenie, ktoré v naliehavých prípadoch môže slúžiť aj ako operačná sála.

V čase výroby lietadla táto verzia stála 100 miliónov USD. Spoločnosť Air Charter Service odhaduje, že vďaka modernizácii a ďalším vylepšeniam dnes hodnota tohto lietadla dosahuje miliardu dolárov.

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah

Brunejský sultán využíva vlastné súkromné lietadlo typu Airbus A340-212, ktorému sa hovorí aj „lietajúci palác“. Tomuto názvu sa nemožno čudovať, veď stroj stál 80 miliónov libier a iba jeho modernizácia pohltila ďalších 95 miliónov.

Špeciálna úprava podľa požiadaviek sultána zahŕňa zdobenie drahokamami či vzácnym drevom. Okrem toho boli doplnené prídavné palivové nádrže, čím sa  dolet zvýšil až na 15 000 kilometrov.

Ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin využíva na presun 65-metrové lietadlo IL-96-300PU vyrobené priamo v Rusku. Kvôli bezpečnosti sú Putinovi k dispozícii až 4 tieto lietadlá. Prečo? Keď verejnosť vie, že prezident niekam odlieta, na odlet sú pripravené všetky štyri lietadlá, no až do odletu sa nevie, ktorým lietadlom prezident poletí.

V lietadle nachádza priestranná spálňa, kancelária a plne vybavená telocvičňa. Povrch stroja je špeciálne upravený tak, aby znižoval viditeľnosť lietadla. Lietadlo má aj vlastný protiletecký obranný systém.

Čínsky prezident Si Ťin-pching

Čínsky prezident má k leteckej preprave skromnejší prístup, keďže nevlastní ani jedno súkromné lietadlo. Na prepravu využíva dve lietadlá Boeing 747-400, ktoré patria aerolínke Air China.

Lietadlá sú bežne využívané na komerčné lety, avšak keď si ich rezervuje prezident, starostlivo ich preverí bezpečnostná služba, čo môže trvať aj niekoľko týždňov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová

Angela Merkelová v rámci Nemecka a do blízkych krajín využíva Eurocopter AS532, v prípade dlhších vzdialeností má k dispozícii 63-miliónový Bombardier Global 5000, prípadne dve lietadlá Airbus A319-133X.

V oboch lietadlách sa nachádza niekoľko apartmánov so spálňou, kanceláriou aj sprchou. Nechýba ani konferenčná miestnosť a špeciálna zvukotesná miestnosť slúžiaca pre rokovania.

Merkelovej lietadlo je vybavené rôznymi bezpečnostnými prvkami vrátane systému protiraketovej obrany a nechýbajú ani prídavné palivové nádrže, ktoré umožňujú lietať do vzdialenosti 13 500 kilometrov. To plne vystačuje na to, aby mohla lietať priamo z Nemecka do Washingtonu či Pekingu.

Kráľovná Alžbeta II.

Anglická kráľovná, členovia kráľovskej rodiny a taktiež britská vláda má k dispozícii špeciálnu leteckú flotilu, do ktorej patrí až 32 strojov. Eskadra zahŕňa dve helikoptéry AW109, ktoré sú využívané na presun do vzdialenosti menšej ako 1000 kilometrov. Ďalej sem patrí šesť lietadiel BAE-125 s letovým dosahom 3000 kilometrov a medzi najčastejšie využívané patria štyri lietadlá BAE-146.

Podľa informácií businessinsider.com

Komentáre