Smotánka módy: Toto je 14 najdrahších módnych značiek

Medzinárodná poradenská firma, Brain & Company, odhaduje, že trh s luxusným oblečením bol ocenený v roku 2014 na 274 miliárd dolárov a v tomto roku nám ešte porastie.

Tak ako sa predvádzame luxusným domom, štýlovým autom i dizajn šatníka môže o človeku veľa prezradiť – o tom, či dávate prednosť odvážnym kúskom ako Miley Cyrus, ste nebojácnou módnou ikonou ako Sarah Jessica Parker alebo razíte cestu nóbl elegancie ako Kate Middleton.

Luxus je vraj na nezaplatenie. A tu je 14 najluxusnejších módnych návrhárov, ktorí sa v dohľadnej dobe pravdepodobne z módnych mól nevytratia.

Marc_Jacobs
Kolekcia Marc Jacobs

Marc Jacobs

Jeho kúsky možno nie sú vcelku nadčasové, ale určite si vás v nich každý všimne. „To je to, čo je móda,“ hovorí Marc Jacobs, „úplná závislá posadnutosť tým, aby som dostal to, čo chcem.“

Jacobs  je najmladší módny návrhár, ktorému bola daná najvyššia pocta v tomto priemysle. Nestal sa slávnym za noc a chcelo to veľa úsilia, aby sa dostal tam, kde je. Do roku 2013 pracoval u Louisa Vuittona. Jeho štýl je funky-luxus s geometrickými tvarmi, lakovanou kožou a záľubu v jeho značke našla napríklad mladá extravagantná speváčka, Miley Cyrus.

Fendi

Fendi je nadnárodná spoločnosť založená v roku 1925 v Taliansku Adeleou Fendi a Edoardom. Značku, ktorá do roku 2011 vykázala zisk viac ako miliardu amerických dolárov, preslávili kožušiny, luxusné oblečenie a vyhľadávané kabelky. Fendi mieša klasické kúsky s netradičnejšími prvkami ako je napríklad spomínaná kožušina.

Hermes

Začalo to konskými uzdami a príslušenstvom v roku 1837 a Thierrym Hermèsom. Dnes má Hermès 14 produktových divízii. Najznámejšie kúsky sú šatky, legendárne kabelky, kravaty, pánske oblečenie, dámska móda, parfumy, hodinky, obuv, rukavice, dekoratívne umenie či šperky. Značka zostáva rodinnou záležitosťou a môže sa do roku 2011 pýšiť ziskom 730 miliónov dolárov.

„Sú dve kategórie luxusu. Tá prvá sa rovná nadbytku, pozlátku, predvádzaniu sa. Tá druhá je synonymom kvality, vycibrenosti a diskrétnosti. My patríme do tej druhej kategórie, “ odpovedal súčasný predseda spoločnosti Thomas v rozhovore pre denník New York Times.

??????????????????????????????????Oscar De La Renta

Jedno z najväčších mien módneho priemyslu je Oscar de la Renta. Prečo? Má na to veľmi dobrý dôvod – oblieka totiž najväčšie mená. Do povedomia sa dostal v roku 1960, kedy začal obliekať prvú dámu USA Jacqueline Kennedy. Od tej doby je ideálnou voľbou, pre tých, ktorí chcú byť odvážni, ale sofistikovaní, od červeného koberca až do prezidentského paláca.

Slávny návrhár zomrel v októbri 2014 vo veku 84 rokov. Množstvo celebrít vzdalo úctu jeho talentu a rokom pozoruhodnej práce. Spoločnosť zostáva v čele luxusných značiek pre svadobné šaty a formálne večerné oblečenie.

Louis Vuitton

Najznámejšie meno na pôde luxusných kabeliek, batožiny a doplnkov je Louis Vuitton. Ale nie sú to len doplnky, ale i večerné šaty a ready-to-wear oblečenie, topánky, šperky, slnečné okuliare a knihy, ktoré spoločnosť založená v roku 1954 Louisom Vuittonom ponúka.

Logo LV je každému v módnom priemysle dôverne známe a často je i obeťou „fakeov“. Sieť 460 obchodov sa nachádza vo viac ako 50 krajinách sveta a firemná hodnota spoločnosti v roku 2014 dosiahla viac ako 28 miliárd dolárov.

Prada

Je niekoľko mien, ktoré môžeme nazývať synonymom luxusu a Prada určite patrí medzi ne. A nie bezdôvodne. 9,4 miliárd dolárov hodnoty spoločnosti svedčí o tom, koľko taký luxus stojí. Produkty Prady zahŕňajú módne doplnky, ready-to-wear oblečenie, topánky, batožinu, hodinky. V roku 2007 dokonca Prada spolupracovala s LG Electronics a začala sériu Prada mobilných telefónov – luxusná značka, ktorá nebola len tak ľahko získateľná. Prada nebojácne experimentuje s módou a z nositeľov značky robí naozajstných trendsetterov.

prada
Značka Prada

Coco Chanel

Meno Chanel sa stalo synonymom luxusu a je ním už celé desaťročia. Už od roku 1920, kedy módna návrhárka Coco Chanel  začala s líniou parfumov a predstavila oblek Chanel. Ale boli to práve malé čierne šaty, ktoré poslali Chanel na vrchol. Coco Chanel povedala: „Luxus musí byť pohodlný, inak to nie je luxus“. Aj po takmer sto rokoch, značka Chanel stojí na čele luxusných módnych trendov a nebojí sa posúvať hranice. Aj tomu vďačí spoločnosť svojej odhadovanej hodnote 7 miliárd dolárov.

Dior

Christian Dior založil luxusnú dizajnérsku spoločnosť Dior v roku 1946. O viac než 50 rokov neskôr si spoločnosť stále drží svoju pozíciu na mólach. Dior sa venuje oblečeniu, koži, doplnkom, šperkom, parfumom, makeupu a produktom na starostlivosť o pleť. Dior stále vytvára nové  a svieže modely. V roku 2011 spoločnosť deklarovala príjem cez 24 miliárd dolárov.

???????????????????????????????????????????????????????????????Gucci

Už meno samotné znie, akoby bolo predurčené pre módu. Ďalším významným trendsetterom je Gucci. Spoločnosť bola založená Gucciom Guccim v roku 1920.

V roku 1921 boli otvorené dvere jeho prvého obchodu a značka sa stala rýchlo známa pre svoj náročný kožený tovar. Dnes sa spoločnosť odhaduje na viac ako 4 miliardy dolárov v príjmoch.

Dolce & Gabbana

Keď zhliadnete slávne písmena D & G, viete, že osoba investovala nemalé peniaze na získanie tohto kúsku. Populárna talianska spoločnosť existuje od roku 1985 a založená bola návrhármi Domencio Dolcem a Stefanom Gabbanom. Rýchlo si spravili meno v Hollywoode navrhovaním elegantných a pútavých šiat, ktoré herečkám pomáhajú vyniknúť v dave.

Ich logo je dobré známe aj ľuďom, ktorých móda až tak veľmi neinteresuje. Kolekcia 2015 je inšpirovaná rozprávkami a fantasy kúskami. V poslednom období spoločnosť púta na seba pozornosť aj reklamami, ktoré sú často pokladané za nemorálne.

Armani

Nie je veľa značiek, zakladajúcich si na sofistikovanej prepracovanosti, tak ako značka Armani. Spoločnosť bola založená v roku 1975 Gieorgio Armanim a Sergiom Galeottim. Značka je známa pre svoje ready-to-wear kolekcie, ale i haute coutre. Hviezdy ako Richard Gere a Michelle Pfeiffer sme mohli vidieť práve v kúskoch od Armaniho. Do konca 90 rokov, mal Armani cez 2000 butikov po celom svete. Armani nikdy príliš neblúdi – tvorí módu pre silných mužov a ženy. Tomu vďačí ročnému príjmu 1, 8 miliardy dolárov.

armani
Armani

Burberry

Trenčkot a typická károvaná vzorka (Nova) – to je britská spoločnosť Burberry. Jej história siaha ďalej než história aut. Spoločnosť založil v roku 1856 Thomas Burberry a venoval sa predaju high-end oblečenia. V roku 1891 spoločnosť otvorila svoj prvý obchod a s veľkým úspechom.

Po viac ako 150 rokoch je spoločnosť stále rovnako (ak nie ešte viac) silná a prosperujúca. Ich slávny kabát z pávích pier sa predáva za zhruba 35 tisíc amerických dolárov. V roku 2014 spoločnosť ohlásila čistý zisk cez 323 miliónov dolárov.

Versace

Príbeh za značkou Versace je príbehom úspechov a tragédií. Zakladateľ Gianni Versace v roku 1978, túto luxusnú spoločnosť bleskovo posunul k vrcholu. Rýchlo prišiel na to, že rozhodujúcim kľúčom úspechu je aby hviezdy nosili jeho značku. Jeho návrhy nosili veľké mená 80. rokov ako Madonna, princezná Diana, Elton John či Tina Turner.

Versace bol zabitý v roku 1997 a jeho spoločnosť prebrala sestra Donatella. Z jej dielne pochádzajú slávne šaty Jennifer Lopez, ktoré mala v roku 2000 na Grammy a dostali sa na  titulné strany všetkých časopisov.  Luxusná zmyselnosť značky prináša spoločnosti Versace príjmy viac ako 79 miliónov dolárov.

Návrhár Ralph Lauren
Návrhár Ralph Lauren

Ralph Lauren

Elegantné športové oblečenie preslávilo značku Polo Ralph Lauren. Okrem svojich luxusnejších kolekcií, má i dostupnejšie kúsky, napríklad z kolekcie The Polo Sport Line. Tie sa predávajú vo viac cenovo priateľnejšichch obchodných reťazcoch.

Spoločnosť bola založená v roku 1967 návrhárom Ralphom Laurenom. Pod značku paria rôzne labely ako Ralph Lauren Black Label, Ralph Lauren Purple Label, Club Monaco, Chaps… Značka vyniká vytváraním moderných a sofistikovaných športových návrhov v živých farbách.  To im prinieslo v roku 2014 príjem 776 miliónov dolárov.

Komentáre