Táto Britka odišla zo školy ako 15-ročná. Dnes je úspešnou podnikateľkou a multimilionárkou

43-ročná magnátka britskej bielizne Michelle Mone by mohla inšpirovať nejednu ženu, ale i mužov. Človek by povedal, že jej život je úžasný, ale v skutočnosti nebolo ľahké sa dostať tam, kde je teraz. Je zakladateľkou britskej značky Ultimo, ktorá vznikla v roku 1996 (prostredníctvom MJM International, Mone založila spoločnosť spodnej bielizne Ultimo, v ktorej si v súčasnosti zachováva 20% podiel).

Vyrastala v chudobnej časti mesta Glasgow, školu opustila v 15-tich a to bez akejkoľvek kvalifikácie a v 18. rokoch otehotnela.

Možno to nevyzerá až tak hrozivo, no problémy nasledovali aj v jej neskoršom živote. Zažila prepadnutie, kedy ju okradli, navyše ju opustil manžel na Štedrý deň v roku 2011 a jej chaotický rozvod ju stál takmer polovicu jej majetku.

Tu je jej príbeh:

Michelle Mone Georgina (rodená Allan) sa narodila 8. októbra 1971, v East Endu Glasgow.

Mone opustila školu, keď mala 15 rokov, bez akejkoľvek kvalifikácie. Nemala iné východisko, pretože chcela finančne pomôcť svojim rodičom. Jej otec zostal práceneschopný z dôvodu vzácneho ochorenia chrbtice, ktoré spôsobilo, že zostal na invalidnom vozíku.

S manželom sa stretla v sedemnástich. V osemnástich rokoch porodila svoje prvé dieťa, Rebeccu, čím ukončila svoju kariéru modelky. Pre svojho manžela prešla na katolícku vieru a vydala sa v devätnástich. Sama cítila, že nebola spokojná ako žena v domácnosti a vo svojom živote chcela dokázať oveľa viac.

Opäť sa chcela začleniť do pracovného života. Vylepšila si životopis a na základe tejto “vynájdenej” hŕstky kvalifikácie získala marketingovú prácu v pivovarníckej spoločnosti Labatt. Počas dvoch rokov sa vo firme vypracovala až na vedúcu marketingu v Škótsku. Avšak po odhalení jej nazdobenej kvalifikácie v životopise bola prepustená. V tom čase mala dve deti, Rebeccu a Declana.

Michelle sa rozhodla založiť si vlastnú spoločnosť, a to za pomoci peňazí, ktoré dostala ako odstupné.  Jej manžel sa stal jej finančným poradcom.

V roku 1993 sa rozhodla zamerať na podprsenky, pretože raz večer pri tanci cítila nepríjemné štiepenie z podprsenky. Jednoducho sa cítila nepohodlne, na základe čoho si uvedomila, že by mohla zlepšiť dizajn podprseniek. Jej cieľom bolo vytvoriť podprsenku, ktorá by bola oveľa pohodlnejšia a taktiež lepšie vyzerala.

Počas dovolenky na Floride Mone  čítala o novom silikónovom produkte, ktorý by mohol pomôcť v jej snahe vytvoriť nový typ podprsenky, ktorý bol pružnejší a prirodzene vyzerajúci. Neskôr získala európske povolenie, respektíve licenciu na výrobu podprsenky a priniesla ju do Británie.

Po troch rokoch výskumu a vývoja jej snaha vyústila do patentovania Ultimo podprsenky. V novembri 1996, založila MJM International Ltd., a zrodila sa značka Ultimo. Jej manžel nastúpil do firmy o tri roky neskôr.

V roku 2000 sa jej narodilo tretie dieťa, Bethany. O rok neskôr princ Charles pozval Michelle pripojiť sa k predstavenstvu The Princes Scottish Youth Business Trust a v novembri 2002 získala čestný doktorát od Univerzity v Paisley.

V januári 2010 jej bol udelený tzv. Rád britského impéria za jej príspevok na podnikanie. Bola menovaná za Dôstojníka Radu britského impéria (Officer of the Order of the British Empire- OBE pre “služby spodnej bielizne v priemysle”)

michelle-mone-2

V auguste 2015, Downing Street oznámila jej povýšenie do šľachtického stavu. Mone bola predstavená na House of Lords kolegami konzervatívcov Lord Freud a barónkou Morris Bolton. Po konzultácii s College of Arms, dňa 30. septembra 2015, jej bol udelený doživotný titul ako barónka Mone, Mayfair v City of Westminster.

Pohybovala sa vo svojom biznise a zároveň podporovala tabletky na chudnutie Trimsecrets. V tlačovom vyhlásení  vtedy povedala: “Išla by som na fotenie a po celú dobu by som sa musela pozerať na nádherné modelky v podprsenkách a nohavičkách, ktoré majú krásne telá. Cítila by som sa tučná a škaredá v porovnaní s nimi. “

Začiatky Ultimo neboli pre Michelle vôbec ľahké. V prvých rokoch existencie firmy ich distribútor utiekol s 1,8 miliónmi libier, ktoré patrili spoločnosti. “V tomto bode som sa mohla nervovo zrútiť, ale nechcela som to dopustiť,” povedala Mone.

To ale nebolo všetko. V roku 2003 ju prepadli v kancelárii a bola niekoľkokrát udieraná a kopaná jej útočníkom. Veľa jej prototypov podprseniek bolo ukradnutých, útočník odišiel v aute.

Jej manželstvo tiež nebolo zrovna ideálne. Na Štedrý deň v roku 2011 ju jej manžel Michael opustil. O dva dni neskôr oznámili formálny rozchod.

Čítaj viac v sekcii: Príbehy úspešných

V The Sunday Times v roku 2012 vyhlásila: “Priala by som si byť žena, ktorá sa spolieha na svojho manžela, ktorý urobí pre ňu všetko. Nemyslím si, že veľa mužov má rado nezávislé ženy. No práve som sa stala príliš silnou. Občas som si priala, aby som to nebola ja. Keby som bola v domácnosti, pravdepodobne by som ešte bola vydatá za Michaela. ” Povedala, že jej dramatický úbytok hmotnosti bol dôsledkom manželských problémov. “To bolo prvýkrát, čo som kedy išla proti môjmu manželovi.”

Nakoniec, v januári 2013 sa Michelle a Michael rozviedli po 19. rokoch manželstva. Rozvod ju stál 24 miliónov libier (odkúpila Michaelovu polovicu Ultimo).

Po zrútení jej vzťahu s manželom, Mone firmu opustila. V decembri 2013, MJM International, materská spoločnosť Ultimo, ukončila činnosť po zaznamenaní veľkých záväzkov. Na Sri Lanke založená skupina na spodnú bielizeň a športové oblečenie – MAS Holdings vzala majoritný podiel v novovytvorenej skupine, kde sa majetok MJM presunul do Ultimo Brands International.

V auguste 2015 Mone odstúpila z jej oboch riaditeľských postov v MJM International Ltd a Ultimo Brands International Ltd, pre zamedzenie akéhokoľvek konfliktu záujmov v jej novej parlamentnej úlohe.

V novembri 2014 Michelle predala 80% zo svojho podielu v spoločnosti Ultimo MAS Holdings. Teraz sedí na palube a robí len štyri zasadnutia mesačne ako akcionár a riaditeľ v Ultimo.

Dnes je okrem iného aj 100% vlastníkom samoopaľovacej značky Utan. Dokonca predáva svoje vlastné šperky . Najnovší rad bol v septembri vypredaný na televíznom kanáli QVC maloobchodníka za 1 minútu a 32 sekúnd (viď nižšie).

michell-mone-qvc

V súčasnosti cestuje po svete a trávi čas so svojimi deťmi. Stále pracuje  britskej podnikania cárom, čo znamená, že pomáha ľuďom sa dostať späť do práce v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou.

Čítaj tiež: Toto je najefektívnejšia cesta ako zbohatnúť

Komentáre