5 lekcií o podnikaní od miliardára Billa Gatesa

Bill Gates
Bill Gates / Flickr

Dodnes sa Bill Gates, zakladateľ softvérového obra Microsoft, umiestňuje na špici najbohatších ľudí sveta.  Existuje množstvo biznis lekcií, ktoré sa od tohto miliardára môžeme naučiť. V tomto článku vám predstavíme 5 z nich, ktoré nás oslovili najviac:

1. Narábajte starostlivo so svojím časom

Gates raz povedal: „Bez ohľadu na to, koľko peňazí máte, nemôžete si kúpiť viac času.“ Zakladateľ Microsoftu poukazuje na to, že stratený čas nedoženiete žiadnymi peniazmi. Akonáhle uplynie, je navždy preč.

Gates je známy tým, že so svojim časom narába veľmi starostlivo, určuje si priority a plánuje si deň. Správny time-manažment, čiže efektívne narábanie s časom, je príznačnou vlastnosťou pre každého úspešného človeka.

2. Učte sa z nespokojnosti svojich klientov

Určite ste sa už stretli s jeho známym výrokom, ktorý znie: „Vaši najnespokojnejší zákazníci sú vašim najväčším zdrojom učenia.“

Každá chyba, každé zlyhanie je pre človeka cennou lekciou. Podnikateľ sa vďaka nespokojnosti zákazníkov dozvedá, čo musí zlepšiť, ako inovovať ponúkané produkty a služby či celkový prístup ku klientom. Nevyhýbajte sa kritike, vďaka nej totiž môžete rásť.

3. Bez akcie to nejde

Máme tu vynálezy ako telefón či žiarovka, no je to len hŕstka v porovnaní s miliónmi nezrealizovaných myšlienok. Nestačí geniálny nápad, exekúcia je dôležitým prvkom pre úspech.

Nielen Bill Gates, ale každý úspešný podnikateľ vám potvrdí, že bez akcie zostane nápad iba nápadom. Aj Dale Carnegie raz povedal: „Problémom nie je nevedomosť, ale nečinnosť.“

Čítaj tiež: Ešte stále nie ste bohatí? Môže za to aj týchto 8 vecí

4. Odhryznite si viac, než dokážete prežuť

Ak poznáte príbeh Gatesa, viete, že gigantovi IBM sľúbil dodať softvér, ktorý v tom čase ešte ani sám nemal. Keďže on a jeho kolegovia dostali obrovskú zákazku, v celom tom zhone boli nútení softvér zabezpečiť a predložiť klientovi. Tým, že si odhryzli viac, ako boli schopní prežuť, boli nútení prekonať svoje limity a dosiahnuť niečo, čo sa im zdalo nemožné.

5. Marketing je jednoduchý

Bill Gates raz povedal: „Ak ľuďom ukážete problémy a zároveň riešenia týchto problémov, budú konať.“ Ľudí nezaujíma skvelé logo či nízka cena. Hľadajú produkty, pretože majú problém a potrebujú ho vyriešiť. Základom marketingu je podľa Gatesa riešiť problémy. Takže ak máte riešenie problému a dokážete ho zákazníkom demonštrovať, váš marketing je jednoduchý.

Komentáre