8 Wall street filmov, ktoré musíte vidieť

wall street film
Margin Call

Hľadáte film z prostredia veľkých peňazí? Potom ste tu správne.

Nižšie som pre vás vybral niekoľko filmov s Wall Street tématikou, ktoré približujú, ako to chodí v skutočnom svete obchodníkov, maklérov a finančníkov.

Wall Street (1987)

Ak hovoríme o filmoch z prostredia Wall Street, nemôžeme začať ničím iným ako klasikou s rovnomenným názvom z roku 1987.

Bud Fox (Charlie Sheen), mladý ambiciózny maklér, je pripravený spraviť všetko pre to, aby sa dostal na špicu vo svojom obore. Snaží sa spojiť s finančným žralokom a investičným priekopníkom Gordonom Gekkom (Michael Douglas), aby ho prehovoril na spoluprácu. Následne nelegálne profitujú z takzvaných insider informácií.

Riziko (2000)

Dej sa odohráva vo firme plnej zapálených maklérov, ktorí jeden cez druhého telefonujú klientom, aby predali čo najviac akcií. Platí tu len jedno – drieť, drieť a drieť, žiadna dovolenka a do roka si milionár.

boiler-room
Film Riziko (Boiler Room)

Wall Street: Peniaze nikdy nespia (2010)

Gordon Gekko je späť. Bývalý finančný žralok je prepustený z väzenia a spája sa s Jacobom, snúbencom jeho dcéry, s ktorou má vyhrotené vzťahy.

Kým Jacob má Gekkovi pomôcť zblížiť sa s dcérou, na oplátku mu finančník pomôže zistiť, kto zničil firmu jeho mentora a zamestnávateľa.

Inside Job (2010)

Ide o dokumentárny film režiséra Charlesa H. Fergusona, ktorý skúma dôsledky vtedy ešte čerstvej nepríjemnej finančnej krízy z roku 2008.

Vo filme sa objaví mnoho dôležitých finančných postáv, či už je to hedžový manažér Bill Ackman, šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová alebo ekonóm Nouriel Roubini.

Margin Call (2011)

Film z prostredia tesne pred finančnou krízou, ktorý poukazuje na 24 hodinové krízové stretnutie hlavných predstaviteľov banky. Banka sa rozhodne vyhnúť kolapsu tým, že odpredá aktíva, o ktorých zistila, že sú toxické.

margin-call
Margin Call

Arbitráž (2012)

Skvelý Richard Gere stvárňuje 60-ročného správcu hedžového fondu, Roberta Millera. Ten sa snaží dokončiť predaj svojho obchodného impéria skôr, ako sa príde na jeho účtovné podvody. Všetko sa ale komplikuje autonehodou, v ktorej umrie jeho milenka.

Vlk z Wall Street (2013)

Príbeh nenásytného makléra Jordana Belforta, zakladateľa spoločnosti Stratton Oakmont, stvárňuje skvelý Leonardo DiCaprio.

Film poukazuje na bujarú éru v 90. rokoch, kedy to na Wall Street vyzeralo ako na divokom západe. Nechýba chamtivosť, nekalé praktiky, sex a drogy.

Vlk z Wall Street

Stávka na neistotu  (2015)

Film poukazuje na skupinu investorov, ktorí predpovedali zrútenie hypotekárneho trhu v USA a vsádzajú všetko na spľasnutie tejto bubliny. Jednoducho sú presvedčení, že ekonomika nemôže rásť donekonečna. Vsadili všetko na jednu kartu, zrazili banky na kolená a poriadne sa nabalili.

Komentáre