Milionárka zdieľa myšlienkový trik, ako skončiť s plytvaním peňazí

488584667AP00069_TechCrunch

Či už si to priznáme alebo nie, je pravda, že všetci sme náchylní k impulzívnym nákupom. Nečudo, veď obchody dobre vedia, ako oslabiť našu pevnú vôľu a ako nám predať aj to, čo vlastne až tak nepotrebujeme.

Milionárka Sophia Amoruso, zakladateľka 100-miliónového biznisu s oblečením Nasty Gal, hovorí o jednoduchom myšlienkovom triku, ktorý jej pomáha chrániť sa pred zbytočným míňaním.

„Ak ste v pokušení kúpiť si niečo, predstavte si, že tie nové topánky boli vyrobené z chrumkavej 20 dolárovej bankovky“, píše vo svojej knihe #Girlboss. „Páčilo by sa ti túto 20-dolárovú bankovku špiniť na chodníku? To nie, určite nie. Peniaze lepšie vyzerajú na účte v banke ako na nohách“, uvádza Amoruso.

Majte túto stratégiu na pamäti, obzvlášť vtedy, keď dostanete extra peniaze navyše, ako napr. bonus. Keď osobný účet Amoruso pokoril značku milión dolárov, nepodľahla hneď nákupnému ošiaľu. Skôr celú energiu sústredila na rozvíjanie svojho podniku Nasty Gal, čo jej zabralo dosť času a nepremýšľala toľko nad inými nákupmi.

„Aj keby som chcela minúť 500 dolárov na topánky, bola som až príliš zaneprázdnená“, píše vo svojej knihe. „Keď je váš čas strávený zarábaním väčší ako čas strávený nákupmi, budete sa diviť, koľko ušetríte bez toho, aby ste nad tým vedome premýšľali.“

Samozrejme, nikde nie je povedané, aby ste si nič nekupovali, poznamenáva Amoruso. Ako tvrdí, sú situácie, kedy stojí za to minúť viac, samozrejme, ak si to môžeme dovoliť.

Komentáre