Musí ťa to baviť

Často sa stretávam s otázkou od blízkych a známych: „Ako môžeš pracovať toľko hodín? Nie si unavený?“ Moja odpoveď je vždy rovnaká a presne vystihuje to, prečo dokážem na svojich projektoch robiť dlhé hodiny: „Je to pre mňa zábava. Jednoducho sa bavím.“

Pokiaľ by ma prestalo baviť a napĺňať to, čo robím, jednoducho by som hľadal niečo iné, čo by ma opäť uchvátilo.  A práve milovanie toho, čo robíte, je podľa mnohých úspešných a bohatých ľudí hlavným pilierom prosperity.

Veľa ľudí uviazlo v povolaniach, ktoré ich vôbec nebavia, dokonca sa im hnusia. Výsledok? Každý deň vstávajú znechutený, bez motivácie a ich život sa stal čakaním na voľné dni, kedy už nebudú musieť robiť to, k čomu majú odpor.

Myslíte si, že v takejto práci (alebo podnikaní) podajú najlepší výkon? Určite nie.

Pokiaľ ale máte prácu či biznis, do ktorého ste vášnivo zapálený, každý deň bude pre vás ohromnou zábavou. Nebude vás vôbec zaujímať, či na niečom pracujete 6 hodín alebo 16 hodín, jednoducho dáte do toho všetko, čo je vo vás. Ak by vás to nebavilo, len ťažko vytrváte a dospejete k cieľu.

„Jediný spôsob, ako byť skutočne spokojný, je veriť, že to, čo robíte, je skvelá práca. A jediný spôsob, ako robiť skvelú prácu, je milovať to, čo robíte.“ ―Steve Jobs

Samozrejme, neznamená to, že človek nemá žiadny voľný čas a neužíva si života. Jednoducho sa vaša práca stáva neoddeliteľnou súčasťou vášho života, nie z donútenia, ale z vlastnej vôle.

Veď ako už povedal Konfucius: Vyberte si prácu, ktorá vás baví, a už nikdy nebudete musieť pracovať.

Úspech neznamená len peniaze, slávu či moc, hlavná podstata úspechu spočíva v tom, že je človek šťastný a naplno si vychutnáva život, ktorý žije.

Komentáre