Youtuberka s miliónmi odberateľov vysvetľuje, ako zarábať peniaze (a ako sa mení priemysel)

Mladá 22-ročná Eva Gutowski má na svojom Youtube kanále vyše 7,5 milióna odberateľov a je zaslúženie považovaná za najrýchlejšie rastúcu hviezdu Youtube.

S natáčaní videí začala na vysokej škole, no v tom čase jej ani len nenapadlo, aký veľký dopad to bude mať na jej život. Dokonca ani len nesnívala, že by sa tým živila. Ona v tom jednoducho videla len spôsob, akým si chcela pomôcť pri jej štúdiu žurnalistiky.

Jej Youtube kanál sa volá “MyLifeAsEva” a za necelých 5 rokov pokorila hranicu 7,5 milióna odberateľov a najnovšie prichádza s monografickou knihou a televíznou šou na YouTube’s premium “Red” (je to platená streamingová predplatiteľská služba, výhradne pre kanál YouTube).

Portál Business Insider spravil s Evou Gutowski interview a dozvedel sa, akým rôznym spôsobom dokáže zarábať peniaze a čo to v skutočnosti všetko obnáša.

Večera za 20 dolárov

Eva prvýkrát objavila silu Youtube, keď spustila svoj módny blog. Začala natáčať videá a vkladala ich do svojich príspevkov. Už vtedy si všimla, že videá mali viac zhliadnutí na Youtube ako na jej blogu, takže zmenila svoje pôvodné zameranie.

Pochopila, že YouTube je jednoduchší spôsob, ako vytvárať publikum pre jej konkrétne záujmy, ktorými je kombinácia štýlu, krásy a zábavy.

Jej odberatelia začali rapídne stúpať, a to od tisícov až k stotisícom odberateľov, avšak ihneď nezarábala. Prvý zárobok z Youtube bol asi 20 dolárov. Vtedy si pomyslela: „Možno by som si mohla dopriať “špeciálnu večeru“.“

O videách ako o biznise prvýkrát premýšľala vtedy, keď podpísala zmluvu s firmou Fullscreen, čo je sieť, ktorá pomáha podporovať a rozvíjať hviezdy na miestach ako je YouTube, výmenou za časť príjmov z reklám. Tržby z reklám začali predstavovať značnú časť príjmov a vtedy začala premýšľať o biznise. Ale YouTube bol len začiatok.

mylifeaseva

Pohľad do celého života

Vzhľadom k tomu, že sociálne médiá v krajine sa zmenili, rovnako tak oba doterajšie zdroje príjmu pre Gutowski museli uzrieť svetlo sveta. Už to nie je len o pestovaní svojho publika na YouTube a zvýšení príjmov z množstva reklamy. V skratke: Musí byť všade.

Ako Eva uvádza, ostatné platformy ako Snapchat či Instagram sú vynikajúcim spôsobom, ako zviditeľniť svoju osobnosť. “A čo diváci chcú, je plný výhľad do môjho života, celých 360°,“ uvádza mladá Youtuberka.

“Našťastie nemám tajomstvo,” zasmiala sa, aj keď pripustila, že je to určite vyčerpávajúce.

Veľkým zdrojom príjmov pre Evu bola spolupráca so značkami, a to prostredníctvom sponzorovaných príspevkov alebo videí. V mnohých prípadoch má značka prednosť v rozhodnutí, akým spôsobom a kde chce byť distribuovaná. Obľúbený je Instagram, pretože meranie dosahu je rýchle a jednoduché. Kým v minulosti bol Instagram len doplnkom na YouTube, teraz sa mu značky venujú veľkú pozornosť.

img5867

Poskakovanie z jednej platformy na druhú

Prechod z jednej platformy na druhú je charakteristickým znakom úspešných YouTuberov, ako je Gutowski. “Vždy som ľuďom hovorila, že som chcela byť ďalšia Oprah Winfrey,” povedala, a to isté dáva zmysel aj v type značky, ktorú vytvára. A to nielen pohybmi medzi rôznymi sociálnymi médiami, respektíve platformami.

Rovnako, ako mnoho iných hviezd na Youtube, aj Gutowski napísala monografiu s názvom “ Život ako Eva: boj je reálny.“  Publikácia, ktorú vydáva vydavateľstvo Simon & Schuster, má byť v predaji od februára tohto roka.

O ďalší príjem sa postará jej prvá show s názvom “Me and My Grandma”, ktorá bude k dispozícii aj cez službu Youtube Red za 9,99 dolárov za mesiac. Show má uzrieť svetlo sveta v priebehu tohto roka. Sama Gutowski bola počas produkcie show v centre diania. Bola vlastne nováčikom naproti tým všetkým televíznym veteránom, ktorí mali desiatky rokov praxe, pričom bola jediná, ktorá pochopila svoje publikum. Bola hviezda.

Podieľala sa na všetkom od kostýmov až po scenár. Aj keď “Ja a moja babička” vyjde až koncom tohto roka, bude to test značky Gutowski, ktorá cestuje do prémiovej televízie.

Čo sa týka budúcnosti, pokiaľ bude chcieť zarobiť ďalšie peniaze, musí byť adaptabilná na každé jedno médium, čo by mohlo byť kľúčovým faktorom.

Spracované podľa: businessinsider.com

Komentáre