Zmeňte svoj život k lepšiemu. Tu je 10 krokov, ako na to

Zmeň svoj život

Azda každý z nás pozná to neustále sľubovanie si, že zlepší svoj život. Ale nakoniec aj tak nič nezmeníme. Je zaujímavé, že mnoho ľudí nie je spokojných so svojím životom. A možnože spokojní ste, ale predsa by sa našiel nejaký ten aspekt, ktorý by si žiadal zmenu.

Prečo teda nemeníme svoj život, keď chceme? Prečo neustále ostávame len pri slovách? Čo vám bráni k zmene? Nie nadarmo sa hovorí, že zmena vedie k lepšiemu životu. Odpoveďou je nedostatok nadšenia, motivácie, odhodlania, túžby, ale často zato môže slabá pevná vôľa a v neposlednom rade disciplína.

Verte, nie ste jediní, kto tak koná. Mnoho ľudí, napríklad po prečítaní motivačného článku či knihy sa rozhodne zmeniť svoj život. No túžba a nadšenie po zmene svojho života netrvá pridlho. A prečo? Mnoho ľudí sa neodváži opustiť komfortnú zónu svojho pohodlia alebo sú len leniví, nemajú dostatok motivácie. Faktorov je naozaj veľa.

Veľa ľudí už zmenilo svoj život k lepšiemu. Tak prečo by ste to nedokázali aj vy? Možné to skutočne je, avšak vyžaduje to plán, dodržiavanie danej stratégie a cieľov a v neposlednom rade budete musieť zmeniť vaše vnútorné myslenie.

Prečítajte si, ako zmeniť svoj život v 10 krokoch:

1. Ako prvé musí prísť vaše rozhodnutie, že chcete prijať zmenu. Následne si ujasnite, čo chcete zmeniť, prípadne zlepšiť. Je nutné to konkrétne špecifikovať, takže si sadnite a spíšte si zoznam cieľov, respektíve zmien. Po ich spísaní začnite analyzovať, či sú v zozname také ciele, ktoré naozaj aj chcete dosiahnuť. Veci, ktoré meniť nechcete, jednoducho zo zoznamu vyčiarknite.

2. Ciele v zozname si teraz napíšte znova, avšak v poradí ich dôležitosti. Prvý bude najviac želaný cieľ. Vymyslite si plán, stratégiu ako by ste naplnili tieto ciele. Buďte vynaliezaví, praktickí, používajte svoju intuíciu, predstavivosť a kreativitu.

3. Urobte prvý krok, stačí aj maličkosť, napríklad že si kúpite motivačnú knihu alebo CD nahrávku do auta (Napr. kniha Žiadne výhovorky od B. Triacyho). Ale pozor, nestačí si ich len kúpiť, prečítať úvod a položiť na poličku: dôkladne knihu prečítajte a snažte sa z nej zobrať čo najviac.

4. Inšpirujte sa článkami o úspešných ľuďoch, ktorí dokázali svoj život zmeniť od základov. Zamerajte sa na také knihy a články, ktoré popisujú vaše ciele a zmeny. Ak neradi čítate, je dosť možné, že podľa knihy je natočený film, pustite si ho. Týmto krokom sa zaručene nakopne vaša motivácia a nadšenie.

5. Snažte sa čo najčastejšie myslieť na to, ako by ste chceli, aby váš život vyzeral. Pomyslite aj na výhody, ktoré získate pri zmene vášho života. To sa vám postará o udržanie vašej motivácie a nadšenia.

6. Neustále si opakujte svoje ciele či zmeny. Noste ich v mysli, pripomínajte si ich. Tým dáte najavo svojmu podvedomiu, čo vlastne chcete a pomôže vám tak k dosahovaniu svojich cieľov.

7. Ľahké to nebude, avšak nedovoľte, aby vás niečo prípadne niekto odradil od splnenia svojich zmien. Prídu prekážky a ťažkosti. No bez ohľadu na to, koľko času a úsilia vám to zaberie, nevzdávajte to. Presne tak to robia úspešní.

8. Majte vieru v seba samého. Verte vo svoje schopnosti, že dokážete zmeniť svoj život, finančnú situáciu, zvyky či správanie. Verte si, ste totiž oveľa silnejší, než si myslíte.

9. Musíte byť ochotní prijať zmenu. Avšak nebuďte pasívni, nečakajte, že zmena príde len tak, keď budete sedieť so založenými rukami. Pre zmenu musíte niečo podniknúť. Chyťte sa akejkoľvek príležitosti a buďte ochotní zmeniť svoje návyky a predovšetkým životný štýl.

10. Snažte sa dodržiavať tieto kroky. Dôležitá je sebadisciplína. A ak ste sa v minulosti snažili o zmenu, lenže tá nenastala, pátrajte, kde nastal problém. Možno len vaša túžba po zmene nebola dostatočne intenzívna, prípadne ste mali plán, no nepodnikli ste žiadne kroky.

Ak chcete zmeniť svoj život, dodržujte svoj plán, udržujte svoje nadšenie, túžbu a motiváciu a hlavne sa nevzdajte pri prvých prekážkach či problémoch.

Nečakajte, že zmena príde ihneď, trvá to nejaký čas a samozrejme musíte vynaložiť nejaké to úsilie. Ale ak chcete dosiahnuť zmenu v živote, naozaj to stojí za to!

Komentáre