Dietrich Mateschitz. Najbohatší Rakúšan, ktorý dal svetu Red Bull

Dietrich Mateschitz (businessinsider.com)

Aj keď ste verným fanúšikom Red Bullu, možno ste nevedeli, že tento nápoj s červeným býkom na plechovke pochádza zo susedného Rakúska. Ide o jeden z prvých „energeťákov“, ktorý sa výraznejšie zapísal do povedomia ľudí a napriek bohatej konkurencii sa stále drží na čele trhu.

Spoluzakladateľom  a riaditeľom spoločnosti Red Bull je dnes 73-ročný Rakúšan Dietrich Mateschitz. Ten sa k slávnemu nápoju dostal úplne náhodne. Počas návštevy Thajska siahol po tamojšom energeťáku, ktorý mu pomohol prekonať únavu spojenú s prechodom niekoľkých časových pásiem. Nápoj ho nadchol a spojil sa s jeho výrobcom Chaleom Yoovidhyaom, ktorého presvedčil, aby sa drink rozšíril aj do Európy, kde vtedy energetické nápoje nikto nepoznal.

Dietrich sa s Yoovidhyaom dohodol na spolupráci, následne opustil zamestnanie marketingového manažéra a naplno sa zahryzol do nového podniku, v ktorom Dietrich aj Chale vlastnili po 49% (zvyšné 2% vlastnil Chaleho syn).

Dietrich Mateschitz (luxatic.com)

Spoločne upravili chuť pôvodného thajského nápoja, vytvorili logo s dvomi červenými býkmi na modrobielej plechovke a dali mu názov Red Bull. Písal sa rok 1987 a nový energetický nápoj bol uvedený na trh. Už v prvom roku sa predalo cez milión kusov. Dnes tú to tri miliardy ročne a predaje stále rastú.

Mateschitz študoval na Ekonomickej a obchodnej univerzite vo Viedni a po štúdiu mal na starosti marketing vo firme Unilever a neskôr aj v Blendaxe. Že mal vždy blízko k marketingu, vidieť aj pri spoločnosti Red Bull, ktorá to s predajom a budovaním značky naozaj vie. Netreba pripomínať chytľavý slogan „Red Bull vám dáva krídla“, ktorý znie v desiatich jazykoch po celom svete.

V roku 2004 firma kúpila vlastný tím Formuly 1, vlastní tiež štyri futbalové kluby a v roku 2012 sa značka spojila s rakúskym vyznávačom extrémnych športov Felixom Baumgartnerom, ktorý ako prvý človek na svete prekonal pri voľnom páde rýchlosť zvuku.

Dietrich Mateschitz (luxatic.com)

Mateschitz vie, že značka najlepšie uspeje vtedy, keď ju dáte cieľovej skupine. Nechýba preto pri žiadnych významných športových podujatiach. Aj keď je plechovka Red Bullu oveľa drahšia než plechovka Coca Cola či Pepsi a výrobné náklady sú takmer rovnaké, silná značka spoločnosti dovoľuje stanoviť si cenu s vyššou maržou.

Aj napriek tomu, že Dietrich Mateschitz je s majetkom v odhadovanej hodnote 20,5 miliardy dolárov najbohatším Rakúšanom, ani dnes nelení a investuje do ďalších projektov. Kúpil napríklad ostrov Laucala v súostroví Fidži, kde postavil luxusný komplex s desiatkami víl. Noc tu stojí od 7-tisíc až po  36-tisíc dolárov.

Komentáre