Miliardár Elon Musk opisuje 8 kníh, ktorým vďačí za svoj úspech

Elon Musk je známym americkým podnikateľom a miliardárom, ktorý stojí za automobilkou Tesla či súkromnou vesmírnou spoločnosťou SpaceX.

Už od detstva mali knihy v jeho živote dôležité postavenie. Ako raz uviedol, v deviatich rokoch prečítal celú Encyclopedia Britannica a v sci-fi románoch si dokázal listovať viac ako 10 hodín denne. Keď sa ho opýtali, kde sa toho toľko naučil o raketách, odvetil im: “Čítal som knihy.”

Tu je 8 kníh, ktoré formovali myslenie tohto revolučného podnikateľa:

1. “Structures: Or Why Things Don’t Fall Down” od J.E. Gordona

Keď sa Musk rozhodol, že sa chce naučiť raketovú vedu, študoval zošity z astrofyziky a inžinierstva. Zatiaľ čo čítanie textov z fyziky nemusí byť pre každého, táto kniha od J.E. Gordona ponúka ľahší pohľad na vedu, ktorá stojí za firmou SpaceX.

„Ak hľadáte „šlabikár“ zo štrukturálneho dizajnu, tak táto kniha je naozaj dobrý spôsob, ako na to,“ uviedol Musk v interview s KCRW.

2. “Benjamin Franklin: An American Life” od Waltera Isaacsona

Ben Franklin, autor, vynálezca, vedec a diplomat je jedným z hrdinov Elona Muska. “Tu vidíte, aký bol [Franklin] vizionár,” povedal Musk v interview s Kevinom Rosem. “Bol to vizionár. Začal z ničoho. Bol iba túlavé dieťa.”

3. “Einstein: His Life and Universe” od Waltera Isaacsona

Musk priznáva, že bol ovplyvnený biografiou teoretického fyzika Alberta Einsteina. Je jasné prečo. Slávne Einsteinove citáty, ako napríklad: “Dôležité je neprestať sa pýtať,“  alebo „Ten, kto nikdy neurobil chybu, nikdy neskúsil nič nové,” idú ruka v ruke s Muskovymi víziami.

Knihu nájdete tu.

4. “Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies” od Nicka Bostroma

Aj napriek tomu, že Musk je futurista a milovník umelej inteligencie, zdieľal svoje obavy pred nebezpečenstvami a etnickým znepokojením, ktoré sa spája s technológiami.

Bostromova kniha pojednáva o týchto potenciálnych výzvach a upozorňuje, že výpočtová technika by mala predbehnúť ľudskú inteligenciu. Musk o knihe tweetoval v roku 2014.

„S umelou inteligenciou musíme zaobchádzať mimoriadne opatrne, pretože je nebezpečnejšia, ako nukleárne zbrane,“ povedal známy miliardár.

5. “Merchants of Doubt” od Erika M. Conwaya a Naomi Oreskes

Ide o dielo od dvoch historikov, ktorí veria, že vedci s politickými a podnikovými konexiami schválne zatĺkli fakty ohľadom problémov s verejným zdravím, ako je napríklad negatívny efekt fajčenia. Odporúčanie s knihou zavesil aj na Twitter v roku 2013.

6. “Lord of the Flies” od Williama Goldinga

Aj tento klasický román o prežití, súperení a chamtivosti zanechal stopu na technologickom podnikateľovi.

“Hrdinovia kníh, ktoré som čítal, mali stále pocit povinnosti zachrániť svet,” povedal raz pre New Yorker.

Knihu nájdete tu.

7. “Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future” od Petera Thiela

Kniha založená na poznámkach z populárnej triedy, ktorú Thiel učil na Stanford University v 2012, sa zameriava na potrebu unikátneho myslenia medzi potenciálnymi startupistami.

Podľa Muska táto kniha ponúka zaujímavý pohľad do budovania super úspešných spoločností.

8. “Foundation” trilógia od Isaaca Asimova

Ako Musk uviedol v roku 2013 v interview pre The Guardian, táto kniha ho naučila, že “civilizácie sa pohybujú v cykloch”. Podľa Muska je to lekcia, ktorá podnecuje podnikateľov, aby uskutočňovali svoje radikálne ambície.

Knihu nájdete tu.

Komentáre