Keby som mal opäť 19, dal by som si tieto tri rady, tvrdí Gates

Bill Gates, zakladateľ softvérového obra Microsoft, je aj dnes najbohatším človekom sveta, takže pokiaľ ponúka rady, určite sa ho oplatí počúvať. V jednom z rozhovorov miliardár odpovedal na otázku: Ak by to bolo možné, aké odporúčania by ste dali 19-ročnému Billovi Gatesovi?

Tu je jeho odpoveď:

Inteligencia nie je všetko

„Vysvetlil by som mu, že chytrosť nemá iba jeden rozmer a nie je tak dôležitá, ako som si v tej dobe myslel,“ uviedol Gates. Stručne povedané: nie je to jediná zložka potrebná na úspech.

Dnes už Gates vie, že samotné IQ je niekedy veľmi preceňované a skôr zdôrazňuje dôležitosť toho, aby bol človek zvedavý. „Mnoho ľudí stráca zvedavosť s vekom, čo je hanba,“ uviedol miliardár.

Cestuj, kým si mladý

„Môjmu 19-ročnému JA by som pošepkal, že by malo preskúmať svet skôr, ako mi bude 40,“ povedal Gates. Bill a jeho žena Melinda podnikli svoju prvú cestu do Afriky v roku 1993 a ako dnes tvrdia, zmenila im život.

Ako Gates v roku 2012 uviedol na svojom blogu, do Afriky išli s cieľom pozorovať tamojšiu faunu, no už počas prvých dní sa stretli s extrémnou chudobou, čo na nich malo veľký dopad. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo manželia o pár rokov založili nadáciu Bill & Melinda Gates Foundation. Jedným z hlavných cieľov nadácie je zmiernenie hladu a extrémnej chudoby vo svete.

Buď viac spoločenský

Americký miliardár je známy introvert – jeho najznámejším vystúpením na konferencii TED Talks je prednáška s názvom „Sila introvertov“, ktorú dal s ťažkosťami dokopy vo svojej kancelárii.

„Nebol som vtedy veľmi spoločenský typ, ale nie som si istý, akou radou by som to vedel napraviť – možno som musel byť nevyzretý a potom jednoducho vyrásť, uviedol Gates.

Komentáre