5 otázok, ktoré môžu dramaticky zmeniť tvoj život

Je dôležité klásť si v živote tie správne otázky. Ak prechádzate ťažkým obdobím, nepýtajte sa: prečo sa mi to deje? Namiesto toho si položte otázku: ako môžem svoju situáciu zlepšiť?

Vďaka tomuto postoju sa prestanete upierať na problémy a začnete hľadať riešenia. Nasledujúcich 5 otázok vás prinúti hlbšie sa zamyslieť a pozrieť sa na svoj život z iného uhľa pohľadu.

Ak by bol dnešok mojim posledným dňom, bol by som na seba hrdý?

Veľa z nás žije tak, ako by sme mali žiť navždy. Niekde v hĺbke duše ale vieme, že to nie je pravda.

Začnite si vážiť svoj čas, prestaňte ním plytvať a využite ho naplno. Vďaka tejto otázke začnete každý deň kontrolovať svoju realitu.

Bude pre vás motiváciou, aby ste deň prežili najlepšie, ako viete. Aby ste čo najlepšie odviedli svoju prácu, správali sa úctivo k ľudom, ktorí si to zaslúžia, tešili sa z maličkostí a začali si vážiť to, čo máte.

Ak nie teraz, kedy?

Často prokrastinujeme a odkladáme veci na neskôr. Nezabúdajte však, že z „niekedy neskôr“ sa často stáva nikdy. Takže veci, ktoré mohli výrazne zlepšiť či zmeniť váš život, nakoniec neuskutočníte.

Vždy, keď sa pristihnete pri tom, ako dôležitú vec odkladáte na neskôr, spomeňte si na túto otázku a spýtajte sa: ak nie teraz, kedy? Stanovte si konkrétne ciele s konkrétnym termínom.

Ako by to vyzeralo, ak by to bolo jednoduché?

Ľudia majú tendenciu komplikovať rôzne situácie a problémy, aj keď úplne zbytočne. Ako raz povedal Konfucius, život je naozaj jednoduchý, to len ľudia trvajú na jeho zložitosti.

Ak sa dostanete do neľahkej pozície, spýtajte sa: ako to môžem zjednodušiť? Aplikujte túto otázku a uvidíte, že oveľa efektívnejšie začnete zvládať rôzne situácie.

Čo sa nachádza na druhej strane strachu?

Veľakrát preháňame naše obavy a zbytočne ich nafukujeme. Čo je však na druhej strane strachu? Odpoveďou je: väčšinou NIČ.

Bojíme sa vystupovať pred davom ľudí, a to aj napriek tomu, že pravdepodobnosť utrpenia a fyzickej ujmy je 0%. Čo najhoršie sa mi môže stať? Čo mi hrozí? Nie sú moje obavy iracionálne? Položte si tieto otázky vždy, keď sa ocitnete v krízovej situácii a zmocní sa vás strach.

Čo keby som to urobil presne naopak?

Mark Twain raz povedal: “Kedykoľvek zistíte, že ste na strane väčšiny, je čas zastaviť sa a pouvažovať”. Veľa ľudí sa bojí robiť veci inak, pretože je pre nich pohodlnejšie splynúť s davom.

Boja sa, že ich okolie začne kritizovať, že stanú terčom výsmechu a kritiky. Neexistuje však iný, lepší spôsob než ten, ktorý presadzuje väčšina? Tie najlepšie podniky a vynálezy vznikli hlavne vďaka tomu, že niekto začal robiť veci inak.

Komentáre