Mark Zuckerberg radí: Ako spraviť biznis ešte lepším?

AppleMark

Ak sa povie meno „Mark Zuckerberg“, určite sa vám v mysli vynorí najväčšia sociálna sieť sveta – Facebook. Zakladateľ Facebooku má iba 33 rokov, no s majetkom v hodnote 72,3 miliardy dolárov už patrí medzi najbohatších ľudí sveta. Čo radí ostatným podnikateľom?

Ako tvrdí, nikdy sa neusiloval o to, aby vybudoval veľkú firmu. Jeho hlavným cieľom bolo, aby pre ľudí vytvoril spôsob, ako by mohli spoločne komunikovať, viac sa spoznávať a byť si celkovo bližší.

Spomína si, že krátko po tom, ako Facebook vznikol, ho chcelo kúpiť viacero veľkých firiem. On ale nesúhlasil, chcel vytrvať a vidieť, ako veľký tento projekt môže byť a koľko ľudí dokáže vzájomne prepojiť.

„Bola to tá najťažšia doba, akú som na čele Facebooku zažil. Veril som v to, čo sme robili, ale cítil som sa neuveriteľne osamelo,“ spomína si dnes Mark.

Ako tvrdí, vďaka tomu zistil, že nestačí, ak účel a poslanie firmy chápe on sám, ale musí ho cítiť a zdielať celá firma. V tej dobe nedokázal kolegom vysvetliť, čo chcel vytvoriť, a to bola chyba. Tento spoločný pocit účelnosti vytvára motiváciu a priťahuje ľudí, ktorí sa zajímajú o správne veci.

Ako Mark uvádza, skutočná motivácia vo firme spočíva v tom, že sa spoločne s tímom snažia spraviť svet lepším a priniesť pozitívnu zmenu. Áno, firma musí zarábať a mať dobré obchodné výsledky, no bez spoločnej vízie a poslania to pôjde veľmi ťažko.

„Ľudia po mne často chcú radu, ako založiť novú spoločnosť. Zakaždým im odpovedám, že založenie spoločnosti nikdy nesmie byť ich cieľom. Namiesto toho je potrebné sústrediť sa na zmenu, ktorú chcete svojim podnikaním priniesť.“

Podľa informácií Forbes

Komentáre