7 účinných spôsobov, ako urobiť skvelý prvý dojem

Určite chcete, aby sa ľudia, ktorých stretávate, cítili vo vašej spoločnosti čo najlepšie.  Aby si vás v dobrom pamätali a túžili vás opäť stretnúť. Stručne povedané, urobiť skvelý prvý dojem.

Ako na to?

Tu je 7 spôsobov, ako si s druhou stranou vypestovať dobrý vzťah, získať si jej dôveru a dať jej pocítiť, že je pre vás dôležitou osobou.

1. Počúvajte 10x viac ako hovoríte

Pýtajte sa. Udržujte očný kontakt. Usmievajte sa, zamračte sa. Kývnite. Jednoducho reagujte, avšak nie ani tak verbálne, ako neverbálne. Práve tak dáte druhej osobe pocítiť, že je dôležitá a zaujímate sa o to, čo hovorí.

2. Dajte všetko bokom

Nekontrolujte telefón. Nehľaďte na monitor. Ani na chvíľu sa nezameriavajte na nič iné. Len ťažko dokážete upevniť vzťah s druhou stranou, ak budete pozornosť venovať iným veciam. Darujte druhej osobe svoju plnú pozornosť. Vďaka tomu bude chcieť byť vo vašej spoločnosti a zapamätá si vás.

3. Skôr než prijmete, dávajte

Nikdy nepremýšľajte o tom, čo môžete získať. Zamerajte sa najprv na to, čo môžete poskytnúť. Dávaním vytvoríte skutočné prepojenie, skutočný vzťah.

4. Vyberajte správne slová

Slová, ktoré používate, ovplyvňujú postoj druhých. Napríklad: nemusíte ísť na stretnutie; môžete sa stretnúť s inými ľuďmi. Nemusíte vytvárať prezentáciu pre nového klienta; môžete sa podeliť o skvelé veci s ostatnými ľuďmi. Nemusíte chodiť do posilňovne; môžete zlepšovať svoje zdravie a kondíciu. Nemusíte si pohovoriť s kandidátmi na prácu; môžete si ísť vybrať skvelú osobu, ktorá sa pripojí k vášmu tímu.

Vidíte ten rozdiel? Stačí len použiť iné slová. Každý sa chce spájať so šťastnými a nadšenými ľuďmi. A slová, ktoré vyberáte, môžu pomôcť iným ľudom cítiť sa lepšie.

5. Preč s namyslenosťou

Už ste zažili takého človeka? Myslí si, že je najdôležitejší na svete, ide z neho prílišná sebavedomosť až namyslenosť a pôsobí nedostupným dojmom. Určite áno. Takže viete, že v spoločnosti takéhoto človeka sa ľudia necítia dobre a sú najradšej, keď opustí miestnosť.

6. Nehovorte o nedostatkoch iných

Áno, každý si občas rád vypočuje nejakú tu klebetu. Ľudia ale nerešpektujú tých, ktorí takúto „špinu“ o iných rozširujú a vyžívajú sa v nej. Nesmejte sa z iných ľudí, pretože ostatní si budú myslieť, že sa v ich neprítomnosti vysmievate aj im.

7. Nebojte sa pripustiť chyby

Tí najúspešnejší ľudia sa nesnažia byť dokonalí a bezchybní. Sú autentickí, na nič sa nehrajú a vďaka tomu z nich srší charizma. Buďte vždy pokorní. Priznajte si svoje chyby a nebojte sa zasmiať na sebe samom. A verte, že ľudia sa vám nebudú vysmievať, budú sa totiž smiať s vami.

Komentáre