Bojuješ s prokrastináciou? Vyskúšaj toto 2-minútové pravidlo

S prokrastináciou, čiže odkladaním dôležitých úloh na neskôr, sa už zrejme stretol každý z nás. Namiesto toho, aby sme sa naplno sústredili na úlohy z to-do listu, zabíjame čas pozeraním obľúbeného seriálu alebo surfovaním po sociálnych sieťach.

Jednoducho robíme všetko iné, len nie danú úlohu. Ak prokrastináciou trpíte aj vy a chcete sa jej navždy zbaviť, riešením môže byť takzvané “2-minútové pravidlo”.

O čo ide?

Toto pravidlo má dve časti a hovorí, že ak vám daná úloha (ktorej sa vyhýbate) trvá menej ako 2 minúty, spravte ju okamžite.

Veľa úloh, ktoré odkladáme, nám zaberú možno menej ako 2 minúty, no aj tak túto povinnosť odďaľujeme a radšej sa venujeme nepodstatným činnostiam. Možno je to dôležitý e-mail, na ktorý potrebujete poslať odpoveď, no odkladáte ho už niekoľko týždňov. Trvá jeho vypracovanie menej ako 2 minúty? Tak ho vypracujte hneď TERAZ.

Druhá časť pravidla hovorí, že osvojenie nového návyku vám nesmie trvať dlhšie ako 2 minúty. Dokážete dosiahnuť všetky ciele za menej ako 2 minúty? Zrejme nie, ale na každom cieli viete začať pracovať a zoberie vám to aj menej ako 2 minúty.

Takže chceš začať behať? Obuj si tenisky a vybehni von (to stihneš do 2 minút). Potom sa už nebudeš chcieť vrátiť späť do bytu, ale s behaním naozaj začneš.

Začnite s týmto pravidlom už dnes. Nie je ani tak o výsledku, ale o samotnom procese.

Komentáre