Táto jedna vec ti začne meniť život k lepšiemu. Začni s ňou už dnes

Naučil som sa, že ak chce človek meniť veci k lepšiemu, musí spraviť jednu veľmi dôležitú vec – prevziať za svoj život zodpovednosť.

Je totiž chybou výchovy či spoločnosti, že už ako deti sa radi chránime výhovorkami a za všetky problémy či nepodarené situácie viníme tých ostatných. Ľudia sa už akosi naučili, že oni za to nemôžu. Môže za to on, ona či ono.. len ja nie!

Ako deti sme rozbili hračku a začali plakať, že sa to pokazilo. Alebo za zlú známku v teste sme obviňovali učiteľku, pretože za to môže ona, málo času, zlé otázky atď atď..

Zlyhá nám technika a dosýta nadávame notebooku, často viníme počasie, obviňujeme štát. Jednoducho sa zbavujeme zodpovednosti a siahame po veľmi obľúbenej „pomôcke“ mnohých ľudí – výhovorkách.

„Ak si myslíte, že všetko vo vašom živote je vina niekoho iného, budete veľa trpieť.“ (Dalajláma)

Priznám sa, že taktiež som rád za svoje problémy vinil všetko ostatné len nie seba, no dnes viem, že hľadanie výhovoriek nie je cestou k úspešnému životu.

Ako povedal Harold Smith, ľudia by sa viac poučili zo svojich chýb, keby nestrácali toľko času ich popieraním. Naučil som sa, že vždy je potrebné priznať si chybu a prijať zodpovednosť, pretože len tak budete mať svoj život plne pod kontrolou.

Len takto zistíte, že o tom, či budete úspešný alebo neúspešný, či sa vám niečo podarí alebo nepodarí, rozhodujete iba vy a nie okolie či nejaké „zvláštne sily“. Je zbytočné klamať samého seba a utvrdzovať sa v tom, že vy za to nemôžete. S takýmto prístupom sa bude s vami život naďalej zahrávať.

Komentáre