Umývač riadu či strážnik parkoviska. Toto sú prvé zamestnania najbohatších ľudí sveta

Jeff Bezos (businessinsider.com)

Osobnosti spomenuté v tomto článku si bohatstvo vydreli úplne sami. Dokazuje to aj fakt, že ako deti či tínedžeri neboli žiadnymi bohatými dedičmi a na živobytie si zarábali umývaním riadu, roznášaním novín či strážením parkoviska. Dnes sú však pre nich tieto brigády minulosťou, keďže patria do klubu najbohatších ľudí sveta.

1. Jeff Bezos – brigádnik v McDonald´s

Zakladateľ najväčšieho online obchodu sveta Amazon, Jeff Bezos, začínal prípravou hamburgerov v známom fast-foode McDonald´s. Práve tu si privyrábal počas letných prázdnin.

Každopádne, dnes si s pečením hamburgerov nemusí robiť ťažkú hlavu, keďže s majetkom 177 miliárd dolárov je druhým najbohatším človekom sveta.

2. Michael Dell – umývanie riadu

Michael Dell, zakladateľ rovnomennej počítačovej spoločnosti, sa už vo veku 12 rokov chytil umývania riadu v jednej čínskej reštaurácii.

Časom bol povýšený na čašníka, no neskôr vzal prácu v lepšie platenej mexickej reštaurácii. Kto by to v tom čase povedal, že z tohto umývača riadu raz bude 23. najbohatší človek planéty s majetkom vo výške 56 miliárd dolárov?

umyvanie-riadu

3. Michael Bloomberg – strážnik parkoviska

Miliardár a bývalý starosta New Yorku, Michael Bloomberg, pochádza z chudobnej rodiny účtovníka. Počas štúdií na Harvardskej univerzite si privyrábal ako strážnik parkoviska. Dnes je Bloomberg 10. najbohatším človekom s odhadovanou hodnotou majetku 70 miliárd dolárov.

4. Kevin Plank – kosenie trávnikov

Zakladateľ spoločnosti Under Amour už ako 10-ročný kosil trávniky a odhŕňal sneh. Za pokosenie zinkasoval 15-30 dolárov, vďaka čomu si týždenne zarobil zhruba 150 dolárov. O 4 roky neskôr predával pletené náramky na koncertoch a ako 19-ročný začal s predajom tričiek. Dnes je z Kevina Planka miliardár s odhadovanou hodnotou majetku 1,6 mld. USD.

5. Mark Cuban – predaj vriec na odpad

Americký podnikateľ a majiteľ NBA klubu Dallas Mavericks, Mark Cuban už ako 12-ročný predával vrecia na odpad. Dnes si spomína na časy, ako chodil od dverí k dverám a pýtal sa: Používate vrecká na odpadky? Samozrejme, kto by mohol povedať nie.

Práve pri tejto práci sa začal zoznamovať s dôležitou zložkou každého biznisu – predajom. 60-ročný podnikateľ je dnes miliardárom s hodnotou majetku 4,5 mld. dolárov.

6. Warren Buffett – roznášač novín

Investorská legenda a riaditeľ investičného giganta Berkshire Hathaway, Warren Buffett, je známy tým, že už v detstve si privyrábal rôznymi podnikateľskými nápadmi.

Najprv začal miestnym obyvateľom na bicykli roznášať noviny, neskôr prevádzkoval herný automat a vychutnal si pocit pasívneho príjmu. Dnes je 91-ročný Buffett 8. najbohatším človekom sveta s majetkom v odhadovanej hodnote 113 miliárd dolárov.

roznos-novin

7. Steve Jobs – brigádnik v HP

Kto čítal životopis zakladateľa Apple, Steva Jobsa, iste vie, že táto legenda počas vysokej školy brigádovala v technologickej spoločnosti Hewlett-Packard (HP) v Silicon Valley. Práve tu sa stretol so Stevom Wozniakom a začali pracovať na spoločných projektoch. Dnes je z Apple jedna z najhodnotnejších spoločností na svete.

8. Reed Hastings – predavač vysávačov

Začiatky nemal ľahké ani spoluzakladateľ známej streamovacej služby Netflix, ktorý po strednej škole začal behať od dverí k dverám a ponúkal vysávače. Ako uviedol v roku 2013, „Miloval som to, aj keď to znie divne. Môžete totiž stretnúť veľa rôznych ľudí“. Dnes Hasting s majetkom 4 miliardy dolárov dolárov patrí do klubu miliardárov.

Komentáre