Prestaň hovoriť áno, keď chceš povedať nie

Veľa ľudí iba kvôli pocitu viny súhlasí s vecami, ktorým by v skutočnosti najradšej povedali NIE.

Možno ťa priateľ požiada o pôžičku peňazí, no aj napriek tomu, že ich práve potrebuješ, požičiaš mu len preto, aby sa neurazil. V hlave si totiž začneš nahovárať veci ako: Ak mu nepožičiam, prestane ma mať rád, už mi nikdy nepomôže, urazí sa, budem vyzerať ako zlý človek a tak ďalej…

Alebo ťa tvoj kolega požiada o pomoc na nejakom svojom projekte, no aj keď máš chuť povedať „NIE, teraz musím pracovať na svojich veciach,“ nakoniec súhlasíš a ideš mu pomáhať.

Prestaň hovoriť ÁNO iba z pocitu viny.

Možno je tvoj priateľ iba lenivý a žiada ťa o pomoc, pretože vie, že mu pomôžeš. Nie je zlé a sebecké povedať druhej strane NIE. Znamená to, že si uvedomuješ, že nemôžeš každému vyhovieť a ľudia to musia rešpektovať.

Obzvlášť dôležité je naučiť sa hovoriť NIE v situáciách, ktoré ohrozujú tvoj čas, oberajú ťa zbytočne o veľa energie, zasahujú ti do súkromia alebo ťa stoja peniaze.

Možno ste známy počítačový expert a vaše okolie vás doslova „využíva“ na to, aby  ste im riešili technické problémy. Zistili totiž, že nemusia platiť počítačovej firme, pretože u vás to majú ZDARMA.

Naozaj to tak chcete?

Pracovať pre niekoho zdarma, kto možno ani nerešpektuje skutočnosť, že teraz jednoducho nemáte čas? Zvážte dôkladne každú situáciu a nehovorte ÁNO, keď práve chcete povedať NIE.

Samozrejme, niekomu pomôcť, na tom nie je vôbec nič zlé, no v našich životoch sú ľudia, ktorí to zneužívajú a priam vysávajú váš čas a energiu. Takým je treba povedať rázne NIE.

Čítaj tiež: Chceš dosiahnuť svoje ciele? Prestaň robiť týchto 10 vecí

 

Komentáre