Najlepší recept na úspech? Začnite s ničím

Chcete, aby mali vaše deti v živote výhodu? Tak potom im nič nedajte. Viem, že pre rodičov je prirodzené, že chcú dať svojim deťom do života také zvýhodnenia, aké oni nemali, no miliardár Ned Spieker tvrdí, že najlepšie čo môžete urobiť pre ich úspech, je naučiť ich uspieť od nuly.

Ned vie o úspechu svoje – dnes je miliardárom a svoj úspech dosiahol vďaka sebe. Vyhodili ho z domu v 18 rokoch (bol  niečo ako čierna ovca rodiny), pracoval počas štúdia na vysokej škole a svoj majetok nadobudol vďaka komerčným nehnuteľnostiam. V roku 1993 vkročil so svojou spoločnosťou na burzu a o 8 rokov neskôr ju predal za 7 miliárd dolárov. Dnes, vo veku 70 rokov, ešte stále pracuje, avšak teraz už len pre udržanie sa v duševnej kondícii. Rovnako tiež preteká na autách, lyžuje, chodí na poľovačky či rybárči.

Ako to, že sa zvládol nie len oženiť a založiť si rodinu, ale zároveň byť plne prítomný aj pri budovaní svojej miliónovej spoločnosti? Jednoducho. Vždy sa snažil byť doma na spoločnej rodinnej večeri.

„Je to všetko o vybudovaní životnej rovnováhy,“ tvrdí Ned. Hovorí tiež, že jedna vec nadväzuje na druhú, no ak chcete, aby to fungovalo, musíte si určiť parametre.

„Jediný dôvod, prečo som svoju realitnú spoločnosť budoval v západných štátoch bol, že som mohol byť doma na večeru a že som mohol trénovať malú futbalovú ligu,” hovorí. Záleží na prioritách a rodina bola jeho hlavnou prioritou. Keď to počujete, možno si myslíte, že to bolo jednoduché alebo ľahké. Ale mýlite sa. Ned má jasnú filozofiu:

  1. Buďte disciplinovaní. Udržiavajte si jasnú myseľ tak, že budete udržiavať svoje telo silné. Ned bol vysokoškolským atlétom (hrával vodné pólo) a cvičil aj po štúdiu.
  2. Žite svoj život. Urobte si čas na veci, ktoré pre vás niečo znamenajú. Bez nich nebude mať nič zmysel.
  3. V tom, čo robíte, buďte najlepší. Aj keď ste len začiatočník, buďte tým najlepším. Strávte nad tým viac času a práce. Úspech na seba nenechá dlho čakať.
  4. Keď chcete byť dobrý vodca, musíte byť dobrý sluha. Vodcovstvo je o službách – slúžite vášmu podnikaniu, slúžite vašim ľuďom. Dobrá spolupráca buduje dôveru, dôvera buduje vzťahy, lojalitu a túžbu zapôsobiť.
  5. Dajte vašim zamestnancom ich podiel na úspechu. Ak každému necháte kúsok koláča, budú motivovaní na úspech a nebudete sa musieť piplať s detailmi sami.
  6. Naučte sa zarábať aj počas spánku. Možno budete musieť začať ako platený zamestnanec, no pokiaľ si vybudujete vlastné portfólio, vaša cena nebude viazaná na počet odpracovaných hodín.
  7. Zlepšite si svoju duševnú silu. Budovanie odolnosti vás naučí ísť životom a jedného dňa zvládnete všetky problémy, ktoré prídu.
  8. Začnite v malom. Ned začal s budovaním malých skladísk o ktorých si bol istý, že sú dobré a pomaly bol vďaka nim v priemysle viac a viac známy.  Zamerajte sa na prioritné veci a urobte ich čo najlepšie, potom ich použite ako schody k úspechu.
  9. Zachovajte si perspektívu. Čo vyzerá ako hlavná kríza sa po čase ukáže len ako výkyv na radare, ak sa na to pozriete hlbšie.
  10. Nepriazeň osudu je cesta k úspechu. Ned hovorí, že darovanie milióna dolárov je to isté, ako keby ste im darovali jed. Nebudete sa nikdy milovať alebo rešpektovať, pokiaľ vám niekto dá peniaze len tak. Sebaúctu si nemožno kúpiť – musíte si ju zaslúžiť.

Kto by povedal, že dosiahnutie úspechu je tak jednoduché? Teraz sa odlepte od obrazovky a bežte si zarobiť svoj vlastný milión.

Čítajte tiež: 8 spôsobov, ako prekonať strach a lenivosť

Komentáre