Bill Gates má novú obľúbenú knihu. A ako tvrdí, mal by si ju prečítať každý človek

Známy miliardár, filantrop a taktiež vášnivý čitateľ Bill Gates vo svojom blogovom príspevku oznámil, že po niekoľkých rokoch má nového knižného favorita.

Je ním kniha “Enlightenment Now” od kognitívneho vedca Stevena Pinkera a Gates si myslí, že túto publikáciu by si mal prečítať každý človek.

Kniha prináša rôzne pohľady na meranie pokroku človeka, vrátane zdravia, vedy či vedomostí. Autor knihy tvrdí, že život je dnes (aj napriek mnohým ťažkostiam) oveľa lepší, než ako tomu bolo pred storočiami (či dokonca desaťročiami).

Gates na blogu vybral niekoľko faktov, ktoré Pinker v knihe opisuje, vrátane zábavných štatistických údajov, ako je napríklad priemerná doba strávená prácou v priebehu rokov (v roku 1920 to bolo 11,5 hodín týždenne, zatiaľ čo v roku 2014 už len 1,5 hodiny).

„Knihu som čítal pomaly, pretože som si ju zamiloval“, uvádza Gates na svojom blogu. Ľudia si stále myslia, že veci sa zhoršujú, čo je mylná domnienka.

Sám Gates a jeho manželka Melinda minulý rok prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie vydali správu, poukazujúcu na viaceré spôsoby, ktorými sa svet počas minulého storočia zlepšil.

Nie so všetkým ale s Pinkerom súhlasí: „Pokiaľ ide o umelú inteligenciu, niekedy je príliš optimistický“, uvádza Gates. „Aj keď si nemyslím, že sme v nebezpečenstve v štýle scenára “Terminator”, avšak otázka, ktorá je základom obáv – kto presne riadi roboty? je stále platná“, píše Gates.

Čo sa ale týka interakcie človeka s technológiami a fyzickým svetom, Gates nepochybuje, že dnešná doba je tým najlepším časom na narodenie sa.

Miliardár na záver dodáva: „Svet sa zlepšuje, aj keď nie každý to tak cíti. Som rád, že máme takých brilantných mysliteľov, ako je Steve Pinker, ktorý nám pomáhajú vidieť celý obraz.“

Čítaj tiež: 10 zaujímavých vecí, ktoré si o Billovi Gatesovi zrejme nevedel

Komentáre