Nájdite si čas na ticho, pokoj a samotu

Doba je dnes mimoriadne uponáhľaná, ľudia sú otrokmi termínov a na ticho a samotu nám nezostáva takmer žiadny čas. Prečo by ste to mali zmeniť?

Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste si už dnes mali nájsť čas sami pre seba a dopriať si ticho a samotu.

Eliminácia stresu

Tak veľmi sa upriamujeme na budúcnosť, že úplne zabúdame žiť prítomnosťou. Mnohokrát sa zbytočne stresujeme nad vecami, ktoré sa pravdepodobne nikdy nestanú.

Ak si doprajete ticho a samotu, vyčistíte svoju myseľ, odpútate sa od budúcnosti a začnete si viac užívať prítomné chvíle. Je potvrdené, že pokiaľ je naše myslenie v kľude, otvárame priestor predstavivosti a pozitívnym myšlienkam. Naopak, ak sme vystavení neustálemu hluku, ovplyvňuje to aj náš mozog a dochádza k zvyšovaniu hladiny stresového hormónu v tele.

Rozvíjanie mozgu a zlepšenie pamäte

Ak sa človek ocitá na samote, napríklad niekde v prírode, jeho mozog sa viac sústreďuje a jeho pamäť pracuje oveľa lepšie.

Predstavte si, že sedíte úplne sami niekde v prírode na lavičke a počúvate iba jemný šum stromov. Váš mozog sa stabilizuje, čo napomáha aj triedeniu všetkých tých informácií a “neporiadku” v hlave.

Zo štúdie biologičky Imke Kirte vyplýva, že dve hodiny ticha denne pomáhajú formovaniu nových buniek v mozgovej časti hipokampus, pričom práve táto časť mozgu zohráva dôležitú úlohu pri učení sa nových vecí alebo zapamätaní si nových faktov.

Lepšie vnímanie samého seba

Ľudia, ktorí pravidelne meditujú, dostávajú svoj život oveľa viac pod kontrolu. Prepínajú sa z „autopilota“ a výraznejšie si uvedomujú všetky svoje činy či myšlienky. Jednoducho oveľa lepšie spoznávajú samých seba, dokážu sa ovládať a usmerňovať svoj život tak, ako chcú. Vyskúšajte to.

Zvýšenie produktivity

Možno to poznáte, že na niečo tak veľmi tlačíte a snažíte sa, že je to ešte horšie. Produktivita je na minime a vy ste vyčerpaní. Ak si doprajete samotu a kľud, prečistíte si hlavu a tá istá vec sa vám bude zdať zrazu oveľa ľahšia. Vedia to aj veľké firmy, ktoré pre zamestnancov vytvorili špeciálne priestory, kde môžu zrelaxovať a dopriať si potrebnú samotu. Výsledkom takéhoto zregenerovania je vyššia produktivita.

Komentáre