Zoznámte sa. Toto je Gabe Newell, najbohatší muž vo svete videohier

Tiež by ste sa usmievali, keby ste mali 5 mld. dolárov

Stretli ste sa už s menom Gabe Newell? Pravdepodobne ešte nie. Ide o najbohatšieho muža v priemysle videohier, ktorý založil úspešnú hernú firmu Valve Corporation. Neprehliadnuteľný chlapík s divokou bradou patrí do klubu miliardárov s hodnotou majetku viac ako 5 miliárd dolárov.

Názov Valve vám možno nič nehovorí, no ak spomenieme legendárne hry ako Counter-Strike č Half-life, tie vám už môžu byť známe.  Ich tvorcami je práve Newellova spoločnosť, ktorú spolu s kolegom Mikeom Harringtonom zakladal v roku 1996.

Gabe študoval na Harvarde, následne pracoval 13 rokov v Microsofte. Radí sa dokonca k pôvodným tvorcom prvých vydaní operačného systému Windows. Práve v Microsofte sa z neho stal milionár, pričom tieto peniaze použil na založenie vlastnej firmy Valve.

Spoločnosť sa pôvodne zameriavala na tvorbu tradičných videohier, no skutočný prelom prišiel po službe Steam, ktorá bola spustená v roku 2002.

Steam je akousi distribučnou službou s hrami a dnes má po celom svete takmer 200 miliónov aktívnych užívateľov. Na tejto internetovej platforme má svoje produkty nielen Valve, ale aj množstvo iných vydavateľov ako Rockstar Games, 2K Games, Eidos Interactive a ďalší.

Steam je skvelou sieťou pre hráčov z celého sveta, ktorí tu nájdu hry za lepšie ceny ako v obchode a dokážu medzi sebou komunikovať ako napr. na Facebooku. Užívateľ tak nemusí obľúbené hry spúšťať cez CD, pri ktorých často dochádzalo k poškodeniu. Vďaka Steamu je hra okamžite pripojená k jeho užívateľskému účtu, kde má k nej trvalý prístup. Výhodou sú aj automatické aktualizácie hier a množstvo iných funkcií, pre ktoré si hráči túto platformu obľúbili.

Gabe Newell, v hernej komunite prezývaný aj ako „Gaben“, dnes patrí medzi 100 najbohatších ľudí v USA.

Komentáre