7 európskych miliardárov alebo páni, ktorí začínali od nuly

Myslíte si, že nie je možné vytvoriť obrovské bohatstvo len tak z ničoho? A teraz sa nebavíme o ľuďoch, ktorí sa správne narodili, prípadne bohatstvo zdedili. Je mnoho ľudí, ktorí začali od úplnej nuly a dotiahli to až na rebríček najbohatších z najbohatších. Tu je sedem z nich:

1. Ioan Niculae

najbohatsi-muz-v-rumunsku
Ioan Niculae

Najbohatší muž Rumunska, 60-ročný Ioan Niculae, rozbehol biznis v odvetví poľnohospodárstva a hnojív. Je vlastníkom konglomerátu Interagro, ktorého ročné príjmy dosahujú cez 600 miliónov eur.

Dokonca profitoval z konfliktu na Ukrajine, keď navýšil chemické dodávky po tom, ako vypadli ukrajinskí dodávatelia. Bol odsúdený na dva roky väzenia za údajne zaplatenie úplatku politickým činiteľom. Vlastní futbalový tím Astra Giurgiu. Jeho čisté imanie tvorí 1,26 miliárd dolárov.

2. Amancio Ortega

79-ročný Španiel Amancio Ortega je dnes najbohatším v Európe. V roku 1970 založil maloobchodný módny reťazec Inditex, pod ktorý patria vychýrené značky ako Zara, Bershka či Massimo Dutti. Jeho čisté imanie tvorí až 69,3 miliárd dolárov.

Ortega, ktorý sa narodil v chudobnej rodine robotníka a slúžky, sa netají svojou “posadnutosťou” neustále pracovať. Dovolenku si dopraje málokedy a čo je obdivuhodné, stále si svoj biznis vedie sám. Aj napriek svojej skromnosti drží niekoľko luxusných “hračiek”, spomeňme luxusné lietadlo Global Express BD-700 či pohodlne vybavenú Audi A8.

3. David Nahmad

david-nahmad
David Nahmad

Rodený obchodník s umením,  68-ročný David Nahmad  je najbohatší muž z Monaka a spolu s jeho bratom Ezrom vlastnia obrovské zásoby moderného a impresionistického umenia, ktoré ukladajú v bezcolnom sklade vedľa letiska v Ženeve vo Švajčiarsku.

Ich inventár zahŕňa prácu viac ako 30 umelcov, ako práce od Moneta, Matissa, Renoira a Rothka. Bratia nakupujú a predávajú väčšinu z týchto diel v dražbe. V roku 2013 predal David Nahmad Monetov  “Le Palais Contarini” za 30,8 miliónov dolárov prostredníctvom aukčnej siene Sotheby.  Jeho čisté imanie je 1,85 miliárd dolárov.

4. Jan Kulczyk

Jan Kulczyk
Jan Kulczyk

Poľský podnikateľ, 65-ročný Jan Kulczyk začal bohatnúť po páde komunistického režimu. V roku 1988 založil spoločnosť Kulczyk Tradex, ktorá bola jediným veľkoobchodníkom v Poľsku pre vozidlá Volkswagen a Audi. Dnes investuje i v chemickom sektore či sektore telekomunikácií. Čisté imanie tohto miliardára dosahuje 4 miliardy dolárov.

5. Dietrich Mateschitz

71-ročný Dietrich Mateschitz, zakladateľ Red Bull-u je v Rakúsku najbohatší muž, a stále drží takmer polovicu akcií v spoločnosti. Vybudovaním Red Bull-u sa mu podarilo takmer nemožné – v rámci nealko nápojov vytvoril vlastné odvetvie, ktorému aj dnes bezproblémovo kraľuje.

Ak patríte k tým, ktorým akademické vzdelanie veľmi nejde, možno vás uteší, že sám Mateschitz dokončil univerzitu až po 10 rokoch štúdia. Jeho čisté imanie predstavuje 10,8 miliárd dolárov.

6. Odd Reitan

odd-reitan
Odd Reitan

63-ročný Odd Reitan z Nórska otvoril svoj prvý obchod v roku 1972. O sedem rokov neskôr otvoril obchodný reťazec s potravinami SEWA 1000, ktorý zaznamenal veľký úspech. Expanzia obchodov bola tak veľká, že okrem Nórska sa rozšírili aj do Švédska, Dánska či Poľska. Čisté imanie tohto 63-ročného Nóra dosahuje 5,2 miliardy dolárov.

7. John Fredriksen

70-ročný John Fredriksen pôvodom z Nórska je jeden z najvýznamnejších svetových ropných barónov a vlastník najväčšej flotily ropných tankerov na svete.

Zarobil obrovské množstvo peňazí prepravou ropy počas iránsko-irackej vojny. Jeho tankery v tom čase podstúpili veľké riziko no za to sa tešili mohutnému zisku. Čisté imanie 70-ročného Fredriksena dosahuje 10,5 miliárd dolárov.

Komentáre