5 kľúčov k úspechu od afroamerického miliardára Roberta F. Smitha

Robert Smith (New York Times)

56-ročný miliardár Robert F. Smith je predseda a generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Vista Equity Partners. Hodnota jeho majetku sa dnes odhaduje na 5 miliárd dolárov, pričom ešte v roku 2017 to bolo “len” 2,5 miliardy USD.

V magazíne Forbes, v rebríčku 400 najbohatších Američanov, sa umiestnil na priečke číslo 131 a je bohatší ako Michael Jordan či zakladateľ televíznej siete BET – Bob Johnson.

Prečítajte si 5 princípov úspechu, o ktoré sa Smith podelil počas jeho prejavu na Columbia Business School.

1. Buď expertom vo svojom remesle

„Najdôležitejšia vec, ktorú môžeš ako mladý človek urobiť, je stať sa expertom. Nič nenahradí skutočnosť, ak si najlepší v tom, čo robíš.“

Smith vyrastal počas éry segregácie a bol formovaný školským systémom. Na strednej škole vynikal v počítačovej vede, a tak sa rozhodol osloviť firmu Bell Labs. Kontaktoval ju ohľadom letnej stáže, ktorá je zvyčajne ponúkaná študentom posledných dvoch ročníkov. Povedali mu nie.

Smith to samozrejme nevzdal. Pravidelne im volal každý týždeň po dobu piatich mesiacov. Začali ho odmietať a nakoniec aj úplne ignorovať, no po tom, čo sa jeden zo starších študentov neukázal, dostal príležitosť.

Od začiatku bol vytrvalý a pracovitý a vždy, keď prišiel čas uplatniť sa, chopil sa šance a využil ju.

2. Tvor niečo vlastné

„Založil som Vistu, pretože som vedel, že by ma žiadna súkromná investičná spoločnosť nenajala. Vedel som, čo hľadajú… tak som vytvoril svoj vlastný podnik.“

Po ukončení štúdia na Columbia Business School v roku 1994 si Smith našiel prácu v Goldman Sachs, ktorá sa zameriavala na technologické fúzie a akvizície. Vo firme neúnavne pracoval 6 rokov, no nakoniec si trúfol podnikať na vlastnú päsť.

Smith si dodnes spomína na časy, keď ho žiadna súkromná investičná spoločnosť nepovažovala za vhodného kandidáta. Nebol to príjemný pocit.

Prišiel však rok 2000 a Smith sa  odvážil rozbehnúť vlastnú investičnú firmu, zameranú na segment softvéru a technológií. Skutočnosť, že on sám, dvojitý absolvent Ivy-League a magister v oblasti biznisu, by mohol naraziť na prekážky, poukazuje na to, že aj keď je človek  kvalifikovaný, musí si vytvoriť vlastnú cestičku, ak chce naplniť svoje vízie.

Posledné roky Smithova spoločnosť dosiahla tržby viac ako 26 miliárd dolárov a považuje sa za jednu z najlepších verejne obchodovateľných spoločností v krajine. Robert F. Smith je dnes jedným z najbohatších afroamerických miliardárov na svete a to vďaka vlastným zásluhám.

3. Buď vzorom pre iných

„Dnes mám schopnosť inšpirovať mladých Afroameričanov, aby si aj oni povedali: Teraz to dokážem.“

Miliardár Robert Smith (businessinsider.com)

Smith si pamätá, ako čítal titulné stránky magazínu Black Enterpise o čiernych biznismenoch. Ohromujúce sumy, ktoré zarábali, ho privádzali do úžasu. Avšak viac, ako veľké čiastky, ho zaujímalo, čo títo muži robia. Túžil sa vydať rovnakým smerom.

Aj keď ako 35-ročný zarobil svoj prvý milión dolárov, snažil sa ostať skromný a radšej si vybral rozvíjanie svojich schopností a rozvoj spoločnosti, než honbu zelených kusov papiera.

Po tom, ako sa v roku 2015 objavil na titulke magazínu Forbes, súkromie pre neho akoby neexistovalo. „Už nemôžem chodiť do kina s mojou manželkou a mojimi deťmi,“ hovorí Smith,  „je tomu koniec.“

Lenže pre Smitha sa vyplatilo robenie kompromisov. Tak, ako i jeho inšpirovali príbehy o čiernych úspešných podnikateľoch, to isté by rád urobil aj pre druhých.

4. Poznaj svoj cieľ

„Premýšľaj o tom a rob to, v čom nájdeš to najväčšie a najlepšie využitie.“

Smith si spomína na jeho spoločenský život počas piatkových večerov, počas štúdia na vysokej škole s jeho bratmi z bratstva Alpha Phi Alpha. Aj na to, ako na ďalší deň vstával o 6 ráno, len aby školil mladých v Ithace.

„Nedostávali sme za to peniaze,“ spomína si Smith. „No nám to bolo jasné, pretože kde by sme boli teraz, ak by to niekto nerobil pre nás.“ Smithovi rodičia boli učitelia, ktorí podporovali ľudské práva.

Na zraze v Columbia Business School sa vyjadril, že na to, aby človek niečo dokázal, nemusí byť bohatý či mať skvelú prácu.

5. Investuj do budúcnosti

„Ľudia nám stovky rokov hádzali polená pod nohy a boli dômyselní… Tak aj my musíme byť.“

Nové pokroky v technológii boli prirovnávané k “štvrtej priemyselnej revolúcii.”  Ale Smith trvá na tom, že v stávke je veľa, ak černosi premárnia súčasný boom v STEM (Science, technology, engineering and mathematics).

„Je to najväčšia šanca ako zbohatnúť v celej histórii našej planéty,“ podotkol Smith. Ako sa dostať k tomuto bohatstvu? Garantujem vám, že cez technológiu.“

Smith to porovnal k futbalovým skautom, ktorí hľadajú mladé talenty už na základnej škole. Tak isto by mali černosi investovať peniaze do mladých nádejných technikov.

Komentáre